Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

 

A Botanicon Kert Klub több szempontból is egyedülálló. Budapesten a 12. kerületben, hegyes, erdős környezetben található, karnyújtásnyira a természettől. A Botanicon kifejezetten gyerekeknek szól, nekik mutat utat játékos formában, vissza a természethez. Megtanulják a növényekkel való bánásmódot, tanulnak az ökológia körforgásáról, a rovarok szerepéről, megtanulják megérteni a természetet.
Szalontai Krisztával, Botanicon Kert Klub alapítójával, a KERTpedagógia című könyv szerzőjével beszélgettünk az általa szervezett táborokról.

KERTpedagógia című könyvünk azért született, s a Botanicon Kert Klub azért alakult, hogy lehetőséget teremtsünk megismerni a gyermekeknek a kertészkedés örömeit és fejlesztő hatásait. Hiszünk abban, hogy a természet mindig újat mutat, s a környezeti nevelés csak tapasztalati úton hatékony. A Kert Klub szakköröket, bemutatókat, táborokat kínál - élményt ad.

Szalontai Kriszta


Gyerektábor-kereső: Tipikusan hogy néz ki egy napotok?

Botanicon: Napközis táborainkat négy turnusban, hétfőtől péntekig tartjuk, 6-12 éves, természet iránt érdeklődő gyermekeknek ajánljuk. Kétféle tábort szervezünk, mindkettőt gyermekek számára kialakított Tankertünkben, a „Környezettudatos élménybázison” tartjuk, ahol napos és árnyékos, valamint fedett területek is rendelkezésünkre állnak. Szinte az egész napot a jó levegőn, a kertben töltjük: a Kertésztábor kifejezetten a növények megismeréséről és gondozásáról, új növények ültetéséről szól, míg a Kerti műhely elnevezésű táborunk inkább kézműves jellegű, a természet kincseiből készítünk különböző alkotásokat. Délelőtt és délután is tartunk irányított foglalkozásokat, de teret engedünk a szabad játéknak is, melyhez kertünk kiváló lehetőséget biztosít: két játszóvárunk a szerepjátékokhoz, a növényekből kialakított kuckók a bújócskázáshoz kínálnak nagyszerű terepet.
Az ebédet bent fogyasztjuk el, utána rövid „csendes pihenő” keretei között társasozni, kártyázni lehet, majd délután újra irányított foglalkozások következnek a kertben, minden nap más témát ölelve fel. Minden táborunkban kirándulni is elvisszük a gyermekeket, hiszen bázisunktól néhány lépésre természetvédelmi terület kezdődik, itt az erdő szépségeit fedezzük fel a gyerekekkel játékos feladatokon keresztül. KERTpedagógia című könyvem rengeteg ötletet ad a tartalmas időtöltéshez.

Botanicon kertésztáborGyerektábor-kereső:  Milyen programlehetőségek és játékok állnak rendelkezésre?


Botanicon: Minden nap más-más témában tevékenykedünk. A Kertésztáborban a napok előre haladtával megfigyeljük a korábban ültetett növényeket, megöntözzük őket, beszélünk az igényeikről. Tartunk gyümölcsnapot, zöldségnapot, gyógynövényeket gyűjtünk és termesztünk, virágot ültetünk. Gyermekvasutas kirándulás keretei között felkeresünk egy élménykertészetet.
A Kerti műhelyben különböző technikákat próbálhatnak ki a gyerekek, miközben változatos anyagokkal találkoznak. Gyógynövényeket felhasználva készítünk illatpárnákat, préselt falevelekből gyönyörű képeket. Egy kirándulás során a Budai Arborétumba látogatunk el, ahol a csodálatos környezetet megfigyelve tájképet készítünk.
Mindegyik táborunkban rendelkezésre állnak kültéri és beltéri játékok. Kertünkben kétféle játszóvár található, csúszdával, hintával felszerelve, ezen kívül kosárpalánk, labdák, dobójátékok segítik a szabad játékot. Termeinkben társasjátékok, építőjátékok, plüssfigurák, könyvek közül válogathatnak a gyermekek, valamint felszerelt tornatermünk is hasznos elfoglaltságot nyújt.

Botanicon kertész táborGyerektábor-kereső:  Tipikusan mennyit vagytok egy nap a szabadban? Van valami "vizes" program?


Botanicon: Budán a Hegyvidéken, jó levegőjű környezetben tartjuk táborainkat, így minél több időt igyekszünk a szabadban tölteni. Ha az időjárás engedi, szinte az egész napot Tankertünkben, vagy a közeli erdőben kirándulva, a friss levegőn töltjük. Tulajdonképpen csak a déli kánikula és az ebéd idejére megyünk be a házba. Mindennapi vizes programunk a növények öntözése, de a nagy kánikulában a rotációs öntözőt is bekapcsoljuk… A forgó vízsugarak alatt mindenki garantáltan felfrissül!

Botanicon kertésztáborGyerektábor-kereső:  Mekkora terület áll rendelkezésre a táborban? Hány nevelő jut egy gyerekre?

Botanicon: Gyermekek részére kialakított Tankertünk 300 nm, melyben jól belátható, merre bújócskáznak, mit csinálnak a táborozók. A panorámás terület három elkülönített teraszra oszlik, más-más elfoglaltságot kínál a gyermekeknek. A házban két foglalkoztató helység, tornaterem, konyha és két mosdó áll rendelkezésünkre. Kislétszámú táborainkat maximum 14 fő részvételével tartjuk, két nevelő és egy asszisztens foglalkozik a gyermekekkel.

Botanicon kertésztábor


Gyerektábor-kereső:  Mi a különbség a kétféle táborotok közt?


Botanicon: A Kertésztáborban a növényeké a főszerep: sokat kertészkedünk és valamennyit kézműveskedünk is. Foglalkozunk a hasznos és kártékony élőlényekkel, a víz körforgásával, az időjárással, s terepgyakorlatokat végzünk. Növényeket kóstolunk tea, saláta formájában, így az egészséges táplálkozásról is tanulunk. Ültetünk olyan növényeket is, amiket a gyermekek hazavihetnek, s otthon gondozhatnak tovább.
A Kerti műhelybe a művészlelkeket várjuk, minden nap alkotómunkát végzünk. Itt is a kertből, a természetből vesszük elsősorban a mintát, növényi alapanyagokból dolgozunk. De azért kertészkedünk is: pl. színes virágokból alakítunk ki művészi kompozíciót. Kiállítást is rendezünk alkotásainkból, egyrészt, hogy elbüszkélkedjünk velük, másrészt a kiállítás megkomponálása is művészeti jellegű feladat. Így válik a gyerekek kezei alatt a Kerti műhelyből kiállítótér.
Mindkét tábor végén kerti partyt tartunk, felelevenítjük a tanultakat, s így búcsúzunk egymástól.

Botanicon kertésztábor


Gyerektábor-kereső:  Rossz idő esetén mi a terv? Mivel helyettesítitek a szabadtéri programokat?


Botanicon: Ha szélsőséges az időjárás, belső termeinkben folyik tovább az élményszerzés, hiszen a kertészkedés is megoldható tantermi körülmények között: magot vetünk, szobanövényt ültetünk át, gyógynövényeket vizsgálunk. Ha az időjárás nem teszi lehetővé a kirándulást, tornatermünkben szervezünk olyan nagymozgásos játékokat, ami segít levezetni a gyermekek kirobbanó energiáit. Ezeket a beltéri gyakorlatokat is a természet jegyében szervezzük, az időjárás utánzása, vagy az óriási fák, pici virágok megjelenítése újfajta mozgáslehetőséget és ezzel kihívást jelentenek a csoport számára.

Botanicon kertésztábor


Gyerektábor-kereső:  Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Botanicon: A Tankertben ezidáig Botanicon Kert Klub néven szakköröket, bemutatókat tartottunk. Ebben az évben készültek el azok a beltéri helységek, amik táborok szervezését is lehetővé teszik. Szakköreinken visszatérő, nagyszerű élmény, amikor az elültetett növény növekedni, virágozni kezd, s a gyermekek ezáltal rácsodálkoznak az élet nagyszerűségére. Táborainkban is olyan saját élmények várnak rájuk, amik által az összefüggések jobban megérthetők, valamint a környezettudatosság és a természet szeretete mélyebb értelmet nyer.

Bár speciális étkezést nem tudnak biztosítani, a Botanicon sok más tábortól eltérően ételallergiás, cukorbeteg gyermekeket is szívesen fogad. Aki kedvet kapott kertészkedni egyet, ne habozzon jelentkezni.


Botanicon kertész táborok:

https://gyerektabor-kereso.hu/cimke/Botanicon