A gyerektábor-kereső.hu-ra felkerült első gyerektáborok a Funside balatoni és budapesti táborai voltak. Aki már látta a táborok leírását, az azokról készült képeket, vagy a funside.hu weboldalát, azonnal látja, hogy igényes, profi csapattal van dolga. Amikor interjú sorozatunk előkészületei elkezdődtek, nem is volt kérdés, hogy az első interjúalany nem lehet más, mint a funside.hu alapítója, Kittka András.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.


Gyerektábor-kereső: Tipikusan hogy néz ki egy napotok?

Funside: Balatoni táborainkban minden turnus vasárnap indul. Az első nap - a megérkezést, a szintfelmérőket és a kipakolást követően - az ismerkedésről és a csapatépítésről szól tábornyitóval, közös strandolással és sok játékkal! A következő naptól kezdve az ebéd előtti periódusban az oktatás kapja a főszerepet, az ebéd utáni időszakban pedig a szabadidős programok. Délelőtt mindenki kettő darab 2-2 órás idősávot tölthet meg kedve szerint: választhat az első blokkra például egy idegen nyelvet vagy valamilyen sportot, a másodikra pedig mondjuk táncot vagy kézműves foglalkozást. Több mint százféle lehetséges kombinációt is össze lehet így állítani! Ebéd után minden nap valamilyen izgalmas délutáni és esti programot szervezünk, amelyek hétről hétre is különböznek, mert gondolunk azokra is, akik több egybefüggő turnusra maradnak velünk. Idén például megyünk aquaparkba és kalandparkba is, lesz rekordok hete, Minyonok nap és 5. jubileumi tematikus hét is, hiszen a Funside Balaton idén lesz 5 éves!

Funside tábor a Balatonon

Gyerektábor-kereső:  Milyen korhatárok közt fogadtok gyerekeket az egyes táborokba? Szétosztjátok-e őket tudásszint szerint?

Funside: Balatonon 7-17 éves korú gyermekeket és fiatalokat fogadunk, a még fiatalabbaknak pedig budapesti napközis táborunkat ajánljuk. Az oktatásban a tudásszint és az érdeklődés a fő rendező elv. Mivel elég nagy a tábor, ezért nem okoz gondot, hogy minden táborozónk garantáltan megismerkedhessen másokkal a saját korosztályából. A szobákat úgy osztjuk be, hogy külön szobában vannak a 7 éves lányok, külön a 7 éves fiúk, külön a 8 éves lányok, külön a 8 éves fiúk és így tovább egészen a 17 éves lányokig, illetve 17 éves fiúkig. Igény szerint egy szobán belül 2 év korkülönbséget engedünk, ha például nem azonos korú testvérek is érkeznek hozzánk.

Gyerektábor-kereső:  A Funside az egyik legszélesebb kínálattal rendelkező táborszervező a hazai piacon. Jelenleg is mintegy 25 tábor közül lehet választani. Melyik a legnépszerűbb, amelyre a legtöbben jelentkeznek?

Funside: A legtöbben angol, sport és tánc táborainkat választják, ezeket követik a német, szörf és magyar mint idegen nyelv programjaink. Van több olyan programunk is, amely inkább rétegérdeklődést elégít ki. Igyekszünk a kínálatunkat minden évben megújítani egy kicsit. Idén például újonnan indul képzőművészeti táborunk és videós táborunk.


Balatoni este a funside nyári táborban


Gyerektábor-kereső:  A bemutatkozó videóból kiderült, hogy nagyon körültekintően választottatok helyszínt, hogy nemcsak a hely szépsége, praktikussága döntött, de a biztonságra is odafigyeltek. Tudnátok erről pár szót mondani?

Funside: Mivel balatoni táborunk elég speciális az órák nagy választéka és a különleges programok miatt, ezért olyan helyszínre volt szükségünk, ahol mindezt meg tudjuk valósítani, és emellett közel lehetünk a Balatonhoz is, egy biztonságos létesítményben. Többször költözködtünk az elmúlt években, de Balatongyörökön végre hosszabb távra is megtaláltuk azt a helyszínt, amely minden fenti szempontunknak megfelel, sőt még egy további nagy előnnyel is rendelkezik: méretében is mintha csak ránk szabták volna, így 5 héten keresztül csak a Funside Balaton táborozó veszik birtokba a helyet!

Gyerektábor-kereső:  Mi a B-tervetek rossz idő esetére?

Funside: A rossz idő a táborozók egyik nagy ellensége, 2014-ben sajnos bőven volt benne részünk. Ilyenkor egyfelől mindent elkövetünk, hogy az adott turnus legfontosabb programjait meg lehessen tartani. Ha kell, felcserélünk vagy elhalasztunk egyes programelemeket, másokat pedig előre megtervezett esőprogramra cserélünk azért, hogy a kiemelt programokat mindenképpen meg tudjuk rendezni. Másfelől a csapat ilyenkor 110 százalékosan odateszi magát, hogy a bús időjárás ellenére is ugyanolyan jó legyen a hangulat!

Funside tábor, Csobbanás a Balatonban

Gyerektábor-kereső:  Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Funside: Nagyon nehéz csak egy ilyet választani! Én kettő nagyon emlékezetes élményt emelnék ki a tavalyi évből, az egyik egy programhoz kötődött, a másik személyesebb jellegű. Tavaly először rendeztük meg a rekordok hete programunkat és ennek keretében közel háromszázan adtuk elő láncban a gyerekek körében nagyon népszerű Cup Song poharazós koreográfiát, amely most már hivatalosan bejegyzett magyar rekord. Sokat készültünk rá és nagyon katartikus élmény volt, amikor sikerült! A másik egy konkrét táborozóhoz kötődik, aki tavaly első alkalommal táborozott velünk. Egy 12 év körüli kisfiú volt, aki láthatóan nagyon nehezen birkózott meg a tábori szociális szituációkkal és mély zárkózottsága miatt alig tudott másokkal kommunikálni. Csoportvezetője és más tanáraink kemény munkája révén a kezdeti nehézségeket követően látványos fejlődésen ment keresztül a röpke egy hét alatt. Apróságnak tűnik, de én egy nagy sikernek éltem meg ezt és nagy örömmel emlékszem rá vissza. 


Ajánljuk figyelmetekbe az ECHO tv Funside táborokról készített riportját. 
Videós tábor (haladó)Budapesti napközis Funside táborok:

Angol tábor