A balatonfüredi Hajógyár Vitorlás Iskola vezetője Nagy R. Attila, több mint harminc éves vitorlázó múlttal rendelkező sokszoros magyar bajnok, válogatott vitorlázó. Nyári táborukba egyaránt várnak teljesen kezdő vagy gyakorlottabb vitorlázókat, már 6 éves kortól. A tábor vezetőjével beszélgettünk.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.


Gyerektábor-kereső: Tipikusan hogy néz ki egy napotok?

Hajógyár Vitorlásiskola: A program reggelente 08.30-kor kezdődik, de az oktatóink már kora reggel a kikötőben vannak, így a korábban érkező gyermekekre felügyelnek. A délelőtt elméleti oktatással kezdődik modern oktató termünkben a balatonfüredi Hajógyári Kikötő Vitorlásközpontjában. A kikötő étterme biztosítja a tízórait, majd következik a gyakorlati vitorlás oktatás első fele ebédig. Az ebédet szintén a kikötő étterme biztosítja. Az egy órás ebédszünet után kezdődik a délutáni elméleti-, majd gyakorlati vitorlásoktatás és végül az uzsonna következik. A program 17.30-ig tart.

 

Gyerektábor-kereső:  Milyen programlehetőségek és játékok állnak rendelkezésre?

Hajógyár Vitorlásiskola: Lehetőség van pingpongozni, csocsózni, illetve, amennyiben az idő is engedi fürdeni a Balatonban. A vitorlás oktatók mellett animátor is foglalkoznak a gyerekekkel.

 

Gyerektábor-kereső: Mennyit vagytok egy nap vizen? Hogyan zajlik az oktatás? 

Hajógyár Vitorlásiskola: A gyermekek körülbelül 5-6 órát töltenek az oktató hajókban naponta. Ők maguk állítják össze és szerelik szét a hajókat, hiszen az igazi vitorlázónak ismernie kell a hajóját kívül-belül! Az első gyakorlati oktatás úszás teszttel kezdődik, hiszen biztonsági okokból tisztában kell lennünk a gyermekek úszás készségével. A gyakorlati oktatás alatt minden gyermek mentőmellényt visel. 10 hajónként biztosítunk egy motoros kísérőhajót és két vitorlás oktatót. A gyermekeket úszás- és vitorlázó tudás alapján csoportosítjuk. A gyakorlati oktatás folyamán – a gyermekek biztonságának előtérbe helyezése mellett – törekszünk arra, hogy lépésről lépésre bevezessük őket az önálló vitorlázás rejtelmeibe.


 

Gyerektábor-kereső: Meg lehet tanulni vitorlázni egy hét alatt? (Mire számítson egy nullkilométeres kezdő?) 

Hajógyár Vitorlásiskola: Az első táborozó a következő készségek elsajátítására számíthat: egyedül felszereli-leszereli a hajóját, maga vízre teszi és ki is tudja venni a hajót, elsajátítja az alapvető navigációs készségeket, így a tábor végére önállóan át tud hajózni Tihanyba mondjuk egy palacsintáért, és az érte érkező szülőknek is tud hozni néhányat visszaúton Balatonfüredre.

Természetesen lehetséges egy szezonban több turnusban is részt venni és tovább fejleszteni a vitorlázó tudást.

 

Gyerektábor-kereső: Kell valamilyen felszerelést hozni? Mit biztosítotok?

Hajógyár Vitorlásiskola: Természetesen biztosítjuk a vitorlázó – és biztonsági felszereléseket (mentőmellény, neoprén ruha, lycra mellény, trapéz beülő), a szülőktől ezek praktikus kiegészítését szoktuk kérni, úgymint napszemüveg, napozószer, fürdőruha, váltóruha, gyorsan száradó (vászon)cipő, papucs, törölköző, siltes sapka.

 


Gyerektábor-kereső: Rossz idő esetén mi a terv? Mivel helyettesítitek a szabadtéri programokat?

Hajógyár Vitorlásiskola: Egy kis rossz idő esetén átcsoportosítjuk az elméleti és gyakorlati oktatás menetrendjét, hogy lehetőség szerint ne maradjon ki a vízi kaland. Amennyiben az idő komolyabban rosszra fordulna, akkor a vitorlázáshoz kapcsolódó filmvetítésen kívül, alternatív programként a gyermekek megtekinthetik a kikötőben található Hajógyár Múzeumot, illetve a Balatonfüred központjában lévő Vitorlázeum vitorlás múzeumot.

 

Gyerektábor-kereső: Ha beüt a szélcsend, akkor mit tudtok csinálni a gyerekekkel?

Hajógyár Vitorlásiskola: Szélcsend esetén vízi vetélkedőket szervezünk, ezek közül a közönségkedvencek a vitorla nélküli hajó evezés, és a felfújható állatokkal fürdés. Ezeken felül SUP (stand up paddle)-ön evezéssel és jógázással, illetve kalandpark látogatással is készülünk.

 


Gyerektábor-kereső: Vitorlázáson kívül vannak más programok is, vagy teljesen a sportra koncentráltok?

Hajógyár Vitorlásiskola: Az oktatás elsősorban a vitorlázás megismertetésére és megszerettetésére koncentrál, ugyanakkor ehhez szorosan kapcsolódik a Balaton élővilágának megismerése, a környezet- és egészségtudatos életmódra nevelés, az önállóság és a kommunikációs készségek fejlesztése is.

 

Gyerektábor-kereső: Mekkora terület áll rendelkezésre a táborban? Hány nevelő jut egy gyerekre?

Hajógyár Vitorlás iskola: A Hajógyári Kikötő 7 hektáros területén belül bőven rendelkezésre áll fedett és nyílt terület is, hiszen  az egész kikötőt használhatják a táborozók. Táborainkat 2 vitorlás oktató vezeti, 10 fő fölötti létszám esetén ezen felül egy animátor is foglalkozik a gyermekekkel, illetve 20 fős létszám felett 10 gyermekenként plusz 1 fő vitorlás oktató is csatlakozik a csapathoz.

 

Gyerektábor-kereső: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Hajógyár Vitorlásiskola: A tábor zárásakor a gyermekekért érkező szülők arca, amikor látják a nekik szánt bemutatón, mennyi mindent tanult a gyermekük a hét folyamán.

 


Gyerektábor-kereső: Van még valami amit szívesen megosztanál a táborról?

Hajógyár Vitorlásiskola: Két fontos technikai információt szeretnék kiemelni:

Elektronikai eszközök (mobiltelefon, laptop stb.) használata táborkezdéstől tábor végéig nem engedélyezett, indokolt esetben ebédszünetben lehet bekapcsolni az eszközöket.

A tábor részvételi díjából testvérek együttes jelentkezése esetén 10% testvérkedvezményt biztosítunk.


Kapcsolódó táborok:

Hajógyár Vitorlásiskola nyári tábora Balatonfüreden