A 2002-ben alakult Fehérvár Póló Sport Egyesület 2013 óta rendezi meg nyári vizilabda táborát. A tábor nem titkolt célja, hogy a gyerekeket megnyerje a vizilabdázás számára. Annak sem kell aggódnia, aki csak egy pancsolós táborba menne, a Vizipók egy könnyed jókedvű tábor, ahol az is elboldogul aki még nem rendelkezik biztos úszástudással. Hajós Ákossal beszélgettünk az Egyesülettől.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

 

Gyerektábor-kereső:  Tipikusan hogy néz ki egy napotok?

Vizipók: Reggel 7.30- 8.00 között várjuk a gyerekeket, de aki később érkezik, sem marad le semmiről. A tábort a székesfehérvári Strand területén tartjuk, annak teljes területét, összes medencéjét, sportpályáját igénybe vesszük. Délelőtt 10 óra után szoktunk először vízbe menni, ez a déli ebédig tart. Természetesen időjárásfüggő a dolog, nagy kánikula esetén reggel nyolckor már csobbanunk, és a déli forróságban egy hűvös teremben, vagy a hatalmas fák árnyékában húzzuk meg magunkat, társasjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal ütve el az időt. Természetesen az egész napot a medence parton töltjük, így akinek kedve van, kellő felügyelet mellett bármikor strandolhat kedvére. Dél és egy óra között szoktunk ebédelni egy közeli iskolában, ahová gyalog megyünk. Ezután főleg a kisebbeknek csendes pihenőt tartunk, mesét olvasunk. Délután egy kis nasit, általában jégkrémet kapnak a gyerekek, majd 14 és 16 óra között ismét „vizes” programok vannak: közös játék, úszás, labdázás stb., mindenki a korának és az úszástudásának megfelelő közegben. 16-17 óra között lehet a gyerekeket „átvenni” az uszoda aulájában.

Vizilabda táborGyerektábor-kereső: Milyen úszástudás szükséges a táborban való részvételre?

Vizipók: Tulajdonképpen semmilyen, de természetesen azok fogják jobban érezni magukat, akik már legalább alapszinten tudnak úszni.
 

Gyerektábor-kereső: Mennyit vagytok vízben egy nap?

Vizipók: Legalább kétszer másfél-két órát, a nagyobbakkal már vízilabda-szerűen is játszunk, míg a kisebbek pancsolnak kedvükre.
 

Gyerektábor-kereső: Ha szülőként csak egy játékos "vizes táborba" küldeném a gyerekemet, elküldhetem?

Vizipók: Természetesen. A felügyelők között van óvónő, játékpedagógus, úszásoktató, és edző is. Mindenkinek megtaláljuk a megfelelő elfoglaltságot és szintet. Az Egyesület igazolt sportolói napirendszerűen korosztályuknak megfelelően edzenek, játszanak. Aki szeretne, lehet csatlakozni egész nyugodtan.
 

Gyerektábor-kereső: És aki kedvet kap a vízilabdához, akár év közben is járhat edzésre?

Vizipók: Természetesen. Ez is a tábor egyik célja! Akinek megtetszik, szívesen látjuk szeptembertől az edzéseinken! Az elmúlt években számtalan kis póló palánta került így hozzánk!
 

Gyerektábor-kereső: Szó esett az Egyesület apró tagjairól. Mit lehet tudni az egyesületről?

Vizipók: 2002-ben, alakultunk jelenleg 160 igazolt sportolónk van, és még vagy harmincan, akik még csak ismerkednek a legsikeresebb magyar csapatsportággal! Lány és fiú szakosztályunk egyaránt van így nagy örömmel várunk mindenkit. Jelenleg kilenc csapatunk játszik különböző országos és területi bajnokságokban. Fiú serdülő csapatunk ez évben a Nyugati Csoport bajnoka lett. Rendszeresen járunk kül-, és belföldi edzőtáborokba és tornákra.

 


Gyerektábor-kereső: Rossz idő esetén mi a terv? Mivel helyettesítitek a szabadtéri programokat?

Vizipók: Társas játékokkal, rajzzal, gyurmával, festéssel, egyéb kézműves foglalkozásokkal, a kicsiknek sok-sok meseolvasással. Tavaly például látogattuk az Öttusa Eb versenyeit is.
 

Gyerektábor-kereső: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Vizipók: Talán az, amikor egy pénteki napon az egyik kislány kérlelte az anyukáját, hogy hétfőn hadd jöjjön megint hozzánk, és mikor az anyuka mondta neki, hogy nem tud, mert szombaton indulnak a tengerpartra nyaralni. A kislány sírva fakadt, hogy ő nem akar a tengerpartra menni, hanem ide akar visszajönni. Hozzá kell tennem a kislány még nem volt tisztában a „tengerpart” igazi jelentésével…


A harmadik éve megrendezendő pólós tábor jelenti sok környékbeli fiatal számára a nyaralást. A szervezők a lehetőségeiknek mérten mindent megtesznek, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és csupa pozitív élménnyel gazdagodjanak a szünidő ideje alatt.

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a szezonra! :)

 

Kapcsolódó táborok:

Vízipók vízilabda tábor Székesfehérvár