A balatoni táborok igen közkedveltek a fiatalok körében. Az északi parton, a fűzfői öbölben, gyönyörű zöld környezetben várja táborozóit a BS-Fűzfő Vitorlástábor. A vitorlázás mindig izgalmas és örömteli téma, így megkerestük a tábor szervezőjét, Novák Máriát, aki szívesen válaszolt kérdéseinkre.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

 

Gyerektábor-kereső: Hogyan képzeljünk el egy átlagos napot a vitorlástáborban?

BS-Fűzfő Vitorlástábor: A vitorlázás időjárás függő sport, bár minden napunk igazodni próbál a napirendhez, mindig az aznapi szél-nap-eső viszonyok döntenek. Ha nekünk kedvező szél fúj, akkor előnyt élvez a vízi oktatás, ha szélcsend uralkodik, akkor az elméleti okatást veszük előre. Található a parton egy billenő szerkezetre épített parti Optimist oktatóhajó(más néven OP), amin a manőverek biztonságosan begyakorolhatóak. Ezt nagyon kedvelik a kezdő táborozók.

 

Gyerektábor-kereső: Milyen programlehetőségek és játékok állnak rendelkezésre?

BS-Fűzfő Vitorlástábor:  Kikötőnk, ahol a BS-Fűzfő Vitorlástábor található, talán a legzöldebb, füves-parkos kikötő az északi parton. A klub területén számtalan lehetőség van a kikapcsolódásra: trambulin, strandröplabdapálya, nagy füves rész focizni. Természetesen a Balaton partján jól jön a fürdőlépcső, ahonnan úszni lehet, de van stég is, ahonnan nagyokat lehet ugrálni, úgy, hogy közben a kikötő hajói nem zavarnak senkit. Az oktatások után -gyermekfelügyelet biztosítva- változatos esti programokkal várjuk a gyerekeket.

 

Gyerektábor-kereső: Mennyit vagytok egy nap vizen? Hogyan zajlik az oktatás? 

BS-Fűzfő Vitorlástábor: A gyerekek két féle hajótípusból választhatnak. 

Optimist típusú hajó 7-13 éveseknek: A kisebb gyerekeknek ez a biztonságos, jól bevált hajótípus áll rendelkezésére. Az Optimist a világon a legelterjedtebb hajóosztály, Argentinától Új Zélandig mindenhol oktatnak és versenyeznek vele.

Hartley típusú hajó 12 év feletti fiataloknak: Ez egy 2-3 személyes vagány hajó bátraknak, akik szeretik, ha van sebesség és többen ülhetnek egy hajóban. A kormányos és legénység természetesen folyamatosan cserél, mindenki kormányozhat eleget. A haladóbbak hátszélvitorlát is kapnak, amivel bő szélben még sebesebben haladhatnak és az ilyenkor szükséges manővereket is elsajátíthatják. Az oktatás itt is mentőmotoros kísérettel, képzett oktatók irányításával zajlik.

A táborban elméleti és gyakorlati oktatás folyik, szükségszerűen kezdő és haladó csoportban. Miután megismerkednek a táborozók a hajó részeivel és fel tudják szerelni a hajót, megtanulják annak kormányzását és különböző szelekben való irányítását. Emellett számos kötést és hajózással kapcsolatos kifejezést is megtanulnak. 

 

Gyerektábor-kereső: Meg lehet tanulni vitorlázni egy hét alatt?

BS-Fűzfő Vitorlástábor: Az egyhetes tábor végére a gyerekek képesek a hajójukat egyedül kormányozni, a kikötőből ki- és behajózni és különböző manővereket véghezvinni. Haladó vitorlázókkal gyakoroljuk a rajtolást és a pályaversenyzést is. Ezt a szülőknek is bemutatjuk minden táborzáró szombat délután.


 

Gyerektábor-kereső: Kell valamilyen felszerelést hozni? Mit biztosítotok?

BS-Fűzfő Vitorlástábor: Külön felhívjuk a figyelmet, hogy a vitorlázáshoz és a partra mi a szükséges felszerelés, pl. világos sapka, több váltás ruha, könnyű cipő, aminek nem árt a ha vizes lesz, fürdőruha, fürdőnadrág, napszemüveg, naptej, de természetesen hozhatnak a gyerekek kedvenc játékot, hangszert, biciklit. A mentőmellényt mi biztosítjuk, ami nélkül egy gyerek sem mehet a vízre!

 

Gyerektábor-kereső: Rossz idő esetén mi a terv? Mivel helyettesítitek a szabadtéri programokat?

BS-Fűzfő Vitorlástábor: Rossz időben a kikötő területén álló hangárjainkban tölthetik az idejüket a táborozók. Itt rendelkezésükre áll csocsóasztal, társasjáték, valamint közös filmvetítéseket is szervezünk számukra. De, jellemzően meleg, csapadékmentes nyaraink vannak. :)

 

Gyerektábor-kereső: A vitorlázáson túl mi vár még a gyerekekre?

BS-Fűzfő Vitorlástábor: Kiegészítő programok: sportversenyek, vetélkedők, számháború, kincskeresés, activity. Mindez 24 órás felügyelet mellett.


 

Gyerektábor-kereső: Vitorlázáson kívül vannak más programok is, vagy teljesen a sportra koncentráltok?


BS-Fűzfő Vitorlástábor: Mivel ez kifejezetten egy vitorlástábor, ide azzal a céllal érkeznek a gyerekek, hogy megtanulják a vitorlázás alapjait, vagy ha már tudják, akkor elmélyítsék ezt a tudást, gyakoroljanak. Naponta 9-17 óráig zajlik az oktatás. Utána akiben van még energia, az focizhat, röplabdázhat, strandolhat, küzdelmes meccseket vívhat társaival a csocsóasztalnál, vagy fagyizhat, olvashat, napozhat is.
Gyerektábor-kereső: Mekkora terület áll rendelkezésre a táborban? Hány nevelő jut egy gyerekre?

BS-Fűzfő Vitorlástábor: A Laguna Yacht Club kikötői területe rendelkezésünkre áll, természetesen a kikötői szabályok betartása mellett, amelykről a házirendünkben olvashatnak a gyerekek.
Táborainkban létszámtól függően 2-3 oktató foglalkozik velük napközben és egy fő pihenő időben.
Természetesen éjszaka mindig van a bentlakókkal felnőtt felügyelet.
Gyerektábor-kereső: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

BS-Fűzfő Vitorlástábor: Pillanat? Itt minden pillanat kedves, hiszen minden héten más gyerekek vannak nálunk, más örömökkel, kihívásokkal. Inkább büszkeség, hogy két fiam összesen 6 tábort csinált már végig a BS-Fűzfő Klubnál, jelenleg pedig az egyesület OP versenyzői.Gyerektábor-kereső: Van még valami amit szívesen megosztanál a táborról?

BS-Fűzfő Vitorlástábor: A mi táborunk sajátossága a többi vitorlástáborral ellentétben, hogy nagyon nagy zöldövezetes kikötői területen zajlik a táboroztatás és nem 4-5 naposak a turnusaink, hanem vasárnap délután/estétől szombat délutánig, azza 6 napon keresztül tartanak. A fűzfő-i öböl védettsége miatt pedig a vitorlásoktatás is biztonságos.


Gyerektábor-kereső: Akit vonz a Balaton, a szél meghódítása és szeretne egy hét kikapcsolódást, miközben elsajátíthatja az önlló vitorlázás csodálatos képességét, ne habozzon irány jelentkezni! :)
Reméljük sikerült kedvet csinálnunk, és Ti is kipróbáljátok a fűzfői vitrolástábort.Kapcsolódó tábor:
BS-Fűzfő Vitorlástábor