A Balatonfüredi Katamarán Suli táborozói profi versenyzőktől leshetik el a katamarán vitrolázás alapjait és trükkjeit. Az egyhetes táborokban természetesen jut idő a pihenésre és szórakozásra is. A tábor egyik szervezőjével és vezetőjével, Nagy Attilával beszélgettünk.


Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

 

 


Gyerektábor-kereső: Tipikusan hogy néz ki egy napotok?

Katamarán Suli: Napjaink általában roppant vidáman zajlanak: menetrend szerint 8-kor indul is a napunk, az időjárás függvényében reggeli torna illetve úszás az első esemény, melyet a tízórai követ. Miután befaltuk mindent, általános elméleti képzés következik annak érdekében, hogy amikor vízre megyünk, már ne érje a csapatot nagy meglepetés. Természetesen nem maradhat el a napkrém, az italok és biztonsági felszerelések bekészítése. Egészen ebédig vitorlázunk, majd az ebéd után a nagy melegben olykor pihi és árnyékos programok is szerepet kapnak, legyen az ping-pong avagy csocsó, esetleg szökőkút-lovaglás, a csemeték nagy örömmel adják át magukat a szórakozásnak. A délutáni vitorlázás általában 17 óráig tart, melyet a leszerelés és az elpakolás követ. A szakmai program zárása előtt kölcsönösen értékeljük a napi eseményeket. olykor még játszunk is egy keveset.       


Gyerektábor-kereső: Milyen programlehetőségek és játékok állnak rendelkezésre a táborban?

Katamarán Suli: A Katamarán Suli alapvetően egy nem hétköznapi kalandokkal bíró nyári vitorlás tábor, de gondoskodunk a nebulóink kiegészítő szórakoztatásáról is. Kalandpark látogatás, felfújható állat verseny, illetve a foci, tollas és időnként a kerékpár túra is vár a táborozókra. Gondoskodunk a szellemi fejlődésről is, a gyerekekkel meglátogatjuk a Hajógyári illetve a füredi Vitorlás Múzeumot, ahol megismerkedünk a haza hajózás és a Kékszalag versenyek történetével éppen úgy, mint az alapvető csomókkal. Az is megesik, hogy az oktatóink nagy katamaránján is megyünk egy kört a Balaton keleti medencéjében.   

 Gyerektábor-kereső: Egy katamarános tábor mennyire különbözik egy vitorlás tábortól? Kell valamilyen vitorlás előképzettség, vagy jöhet olyan is, aki még nem vitorlázott?

Katamarán Suli: A Katamarán Suli nem egy hétköznapi vitorlás tábor – kifejezetten napjaink univerzálisan gondolkodó csemetéire került kifejlesztésre, a hazai és a nemzetközi vitorlás szövetség munkatársaival együttműködésben.  A részvétel feltételei között nem szerepelnek bonyolult dolgok, egészség, humor, közel 50 méter úszástudás szükséges, és jöhet is az utánpótlás katamaránozni. A hajók bár nagy értékű, de kifejezetten utánpótlás nevelésre fejlesztett kéttestű vitorlások, természetesen biztonságos kialakítással. Tanulóink ZHIK mentőmellényben, MUSTO trapézövben és bukósisakkal vesznek részt az adrenalin növelő oktatásokon. Felszereléseik teljesen megegyeznek a versenyzők ruházatával, hiszen oktatóink jelentős része maga is katamarán versenyző. Képzési rendszerünk több szintű, így a kezdő csemete éppen úgy megtalálja a számítását, és a képességeinek megfelelő kihívásokat, mint a már gyakorlottabb társai. Indítunk kezdő és haladó tanfolyamokat is, és ezt akár egy turnuson belül is kezelni tudjuk, hiszen rendelkezünk a hozzá szükséges személyi és eszköz állománnyal. Táborunkban extra szolgáltatás, hogy német vagy akár angol nyelven is lehet igényelni a képzést.     

 

Gyerektábor-kereső: Mennyit vagytok egy nap vízen? Hogyan zajlik az oktatás? 

Katamarán Suli: A Katamarán Suli program szerkezete, oktatási tematikája a nemzetközi és a hazai vitorlás szövetség képzési rendszeréhez igazított, ám interaktív módon az adott turnus igényeihez, hangulatához éppen úgy igazodik, mint a helyi időjárási viszonyokhoz. Naponta átlagosan 5-6 órát vagyunk a vízen, figyelembe véve hullámzást, napsütést és a szélerő paramétereit is. Az oktatás parti szimulációval, olykor videós támogatással kezdődik, igény esetén oktató termi kiegészítéssel. Az első nap minden biztonsági rutinnal felvértezzük a jövő kalózait. Minden hajónk rádióval felszerelt, így az oktató és a tanulók közvetlen kommunikációs csatornát használhatnak, függetlenül az időjárás és a távolság korlátaitól. Minden esetben nagyméretű biztonságos motoros kíséretet kap a tanuló csapat, melybe indokolt esetben az összes vitorlázó palántát be tudjuk ültetni. A csomótanulást oktató teremben, terepen és vitorlás múzeumban is gyakoroljuk. A hajó oldalán való trapézoláshoz pedig a kalandpark eszközeit is igénybe vesszük – ez  igazán mókás program minden jelenlévőnek.       

 

Gyerektábor-kereső: Meg lehet tanulni katamaránozni egy hét alatt?

Katamarán Suli: A táborunkban a teljesen kezdő, ám némi rátermettséggel, szorgalommal és persze lelkesedéssel bíró nebulók egy hét alatt képesek elsajátítani a vízi közlekedés alapjait. A katamaránon való tanulás - más egytestű hajókkal ellentétben – gyors, intenzív, szórakoztató élmény. Ennek eredménye a hét végi szülői bemutató, ahol az apukák anyukák a saját szemükkel győződhetnek meg a csemetéjük katamarán tudásáról.  Ha netán idejük, elfoglaltságuk ez nem teszi lehetővé, minden nap szöveges és képes beszámolókkal gondoskodunk a távoli felügyelet lehetőségéről.   

 

Gyerektábor-kereső: Kell valamilyen felszerelést hozni? Mit biztosítotok?

Katamarán Suli: A Katamarán Suli az alábbi felszereléseket biztosítja a tanulóinak: mentőmellény, bukósisak, trapéz öv, széldzseki, lycra mellény, neoprém ruha. Ezten felül, ami mindenképpen legyen a táboros tasikban: napszemüveg, napvédő krém, siltes sapi, fürdőnaci, törölköző, papucs, tornacipő, ha lehet vászon, hogy ha vizes lesz, hamar megszáradjon váltóruha, elázható (hajós) ruházat, kedvenc üdítő, meleg váltóruha, akkor is ha kánikula van (hátha jön egy zivatar). Amit semmiképpen ne hozzanak a tanoncok most magukkal: nagy értékű elektronikus játékok, tablet, laptop, okostelefon és társai, fényképezőgép, nálunk úgyis lesz, háziállat (se kutya, se cica, se hörcsög nem marad meg a hajón, bármilyen kedves is), olyan kedvenc édesség, amiből nem adnának úgysem másnak, pici apró, fűben elveszíthető kabala, úszni nem képes kulcs.

Gyerektábor-kereső: Rossz idő esetén mi a terv? Mivel helyettesítitek a szabadtéri programokat?

Katamarán Suli: A stabil oktató katamaránoknak köszönhetően roppant ritka az az időjárási körülmény, amikor nem megyünk vízre. Ám ebben az esetben is megtaláljuk a közösségi játékokra a lehetőséget. Foci, csocsó, ping-pong, kerékpár túra, kalandpark, múzeum látogatás, és persze pecázás is szerepel a tartalék lehetőségek között. 

 

Gyerektábor-kereső: Ha beüt a szélcsend, akkor mit tudtok csinálni a gyerekekkel?

Katamarán Suli: Olyan szerencsések vagyunk, hogy a Hajógyári öbölben, a part és a víz különböző felmelegedésének köszönhetően szinte mindig jut számunkra annyi szél, amiben a katamaránjaink haladni képesek. Talán ez az egyik legnagyobb előnye ennek az oktató hajó típusnak az egyéb kis vitorlássokkal szemben, nevezetesen, hogy már minimális szélben halad, és nagyobb szélben már szinte repül a gyerekekkel a fedélzetén. Ám ha tényleg semmi, de semmi szél nincs, akkor elkerül a SUP, a felfújható állat falka, a bringa és minden olyan sport vagy szórakozási forma, amit az aktuális tábor csemetéi megkívánnak.   

 Gyerektábor-kereső:  Mekkora terület áll rendelkezésre a táborban? Hány nevelő jut egy gyerekre?

Katamarán Suli: A Hajógyári Kikötő területén üzemel a Katamarán Suli. Bátran állíthatjuk, hogy az egyik legideálisabb oktató központ vagyunk. Közel 8 hektár területen áll a rendelkezésünkre, a több mint 300 hajót befogadó kikötő infrastruktúrája. Saját étterem, büfé, oktató és konferencia terem, külön strand, füves és homokos pálya, játszótér és kiemelten jól felszerelt oktató terem szolgálja az ide látogató katamarán palánták igényeit. A tábor létszáma 6-14 fő között mozog, és minden eseten három nevelő gondoskodik a felügyeletükről.  

Gyerektábor-kereső:  Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Katamarán Suli: Apa is vagyok, nem csak vitorlázó és táborvezető. Így képes vagyok minden tábor minden csillogó szemmel járó pillanatát hevesebben dobogó szívvel átélni. Ha ki kellene emelni a legkedvesebb momentumokat, azok mindig az „aha” élményhez kapcsolódnak. Amikor a nebulóink rájönnek, mitől és merre is halad a katamaránjuk, és ennek ismeretében már maguktól csavarognak a Hajógyári öbölben kijelölt pályán. 

 

Gyerektábor-kereső: Van még valami, amit szívesen megosztanál a táborról?

Katamarán Suli: A Katamarán Suli hazánk és Európa eddigi első és egyetlen olyan intézménye, ahol maguk a katamarán versenyzők oktatnak katamarán utánpótlás. Akár egy hétre csak kalandozni, akár a későbbiekben versenyezi szerezte valaki, mindenképpen érdemes betekinteni a két testen való vitorlázás semmihez nem hasonlítható világába. Hiszen legyen az Kékszalag, avagy az Olimpia, esetleg az Amerika kupája, a győztesek már mind több testen haladnak a siker útján.  

 Köszönjük a beszélgetést, sikeres nyarat és jó szelet kívánunk! :)

Kapcsolódó táborok: Katamarán Suli Balatonfüred