A Logiscool táborok az ország minden szegletében, 19 ponton várják a programozás iránt érdeklődő, 6-18 éves gyerekeket. A programozás során a táborozók nem csak a kódfejtés rejtelmeibe, de a manapság oly divatos Minecraft játék, kép- és videó szerkesztés vagy a mobilos aplikációk világába is betekintést nyernek, a legkisebbek pedig akár LEGO robotokat is életre kelthetnek. Az izgalmas Logiscool táborokról az egyik szervezővel, Dorgai Grétával beszélgettünk.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.


Gyerektábor-kereső: Tipikusan hogy néz ki egy napotok?

Logiscool: Az országban 16 helyszínen várjuk a diákokat. A helyi adottságoknak megfelelően lehetnek kisebb eltérések, de az alapkoncepció ugyanaz: Egyhetes táborainkban a programok 9 órától kezdődnek és 17 óráig tartanak, hétfőtől péntekig – kivéve a gimiseknek tartott fél napos workshopok, amelyek délelőtt vagy délután kerülnek megrendezésre. A gyerekek általában fél 9-től érkeznek hozzánk. Az első nap egy rövid regisztráció után kapnak egy menő karszalagot – mint amilyeneket a fesztiválozók hordanak – és pólót is, Code Camp 2016 felirattal. A programjaink úgy tevődnek össze, hogy a gyerekek fél napot töltenek programozással tantermeinkben, a másik felét pedig sporttal és játékkal – általában ezeket a közeli szabadidőközpontokba, strandokra szervezzük. A táborainkban napi háromszori étkezést biztosítunk, tízórait, ebédet és uzsonnát – általában az iskola közvetlen vonzáskörzetében található menzán vagy étteremben. Az étkezések együtt zajlanak az oktatókkal, animátorokkal és szervezőkkel, így ez is egy közösségi esemény a táborokban. Természetesen figyelembe vesszük a jelentkezéskor jelzett egyéni ételallergiákat és kéréseket is, hogy mindenki jól érezhesse magát és semmilyen probléma ne adódhasson.

Logiscool programozó tábor

 

Gyerektábor-kereső: Milyen programlehetőségek és játékok állnak rendelkezésre?

Logiscool: Idén a gyerekek és szülők öt különböző tábor közül választhatnak: Programozó, Robotika, Minecraft, App Camp és Cool Tools. A programozó táborokat 7-11 éveseknek ajánljuk, akik saját, 3D-s számítógépes játék készíthetnek és betekintést kapnak a kódfejtés rejtelmeibe is. A Robotika táborban a kisebb korcsoport (6-9 évesek) LEGO WeDo robotokat tanulnak meg programozni, míg a nagyobbak (10-14 évesek) LEGO Mindstorms EV3 robotokat építhetnek és programozhatnak az egy hét alatt. Az egyik legnépszerűbb táborunk, a Minecraft tábor (7-14 évesek), ahol a diákok a mérnöki és programozó gondolkodásmódból nagyon sok mindent megtanulhatnak, mindezt a Logiscool Minecraft világot kialakítva. App Camp (9-18 évesek) táborunk alatt saját androidos alkalmazásokat és játékokat fejleszthetnek a diákok, a Cool Tools (10-18 évesek) táborban pedig képszerkesztő, videó vágó és honlapszerkesztő programokkal ismerkedhetnek meg a jelentkezők. Ezt a két táborunkat gimisek számára Workshop formában is meghirdetjük, ahol csak fél nap szakmai program várja a diákokat egy héten keresztül. Táborainkban megkülönböztetünk kezdő és haladó szintet is, hogy valakinek van-e már programozási tapasztalata vagy járt-e már Logiscool-ba.

A fél napos „szakmai” részt követően a diákokat fél napos sport és játék is várja, ezeket a programokat az iskolákhoz közeli strandra vagy szabadidőközpontba szervezzük. 

 

Gyerektábor-kereső: Szokták mondani, hogy programozni mindenki meg tud tanulni. A programozóként gondolkodást megtanulni már nehezebb. Mennyire helyeztek erre hangsúlyt a táboraitokban?

Logiscool: Ahogy kurzusaink tananyagában is, táborainkban is a legnagyobb hangsúly azon van, hogy diákjaink játszva, élmény alapon tanuljanak meg programozni és elsajátítsák az algoritmikus gondolkodás alapjait. Azt mindig kihangsúlyozzuk, hogy mi nem programozókat nevelünk, hanem az ehhez szükséges háttértudást és gondolkodásmódot adjuk meg a diákjaink részére – amelyet a közoktatásban nem tudnak megtanulni. Hitvallásunk, hogy a digitális írástudás alapvető készség és ezt nálunk az egészen kicsiktől egészen a gimnazistákig mindenki megtanulhatja, naprakész tudással rendelkező, lelkes egyetemista oktatóktól, irodai környezetben.

Logiscool programozó tábor

 


Gyerektábor-kereső: A 2000-es években a Word-Excell ismeretek elengedhetetlenek voltak a munkahelyeken. Egyetértetek azzal, hogy a programozási ismeretek is hasonlóan fontosak lesznek a 2020-as évekre?

Logiscool: Abszolút, de nem csak a 2020-as évekre lesz fontos, hanem már most is az! Úgy gondoljuk, hogy a digitális írástudás ugyanolyan fontossá válik, mint egy idegen nyelv ismerete. A programozáshoz megszerzett háttértudással a gyerekek sokkal jobban teljesítenek az iskolákban is. Több szülő jelzett vissza arról, hogy a gyermekeik jobb eredményeket érnek el matematika órán, könnyebben veszik a logikai feladatokat, rálátnak az összefüggésekre, valamint más lesz a hozzáállásuk a reál tárgyakhoz is.

Logiscool programozó tábor


Gyerektábor-kereső: A programozó tábor nem kifejezetten kültéri program. Ennek ellenére előfordultok a szabadban?

Logiscool: Programozás – Játék és sport - Ez mottónk. Táboraink kialakításakor mindig törekszünk arra is, hogy a gyerekek nyári táborainkban egész nap ne csak a számítógép előtt üljenek, ezért alakítottuk ki úgy a 8 órás programot, hogy a fél napos „szakmai” részt követően fél napos sport és játék várja a diákokat. Táborainkat 6 éves kortól hirdetjük, ezért különösen fontos a kisebb korosztályok számára, hogy sokat mozogjanak is. A gimiseknél azonban már inkább a fél napos szakmai program a preferált, a workshopok jobban érdeklődik őket. 

Minden helyszínünkön strandra vagy szabadidőközpontba mennek a gyerekek, animátorok és pedagógus táborvezetők kíséretében, ahol különböző, új, nemzetközi játékokat és izgalmas sportágakat próbálhatnak ki. Arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a strand és uszoda területén az úszni nem tudó gyerekekre jobban odafigyelnek a felügyelők – ők külön, egyedi színű karszalagot kapnak. Esős napok esetére is készülünk programmal, érdekes társasjátékok és logikai játékok, vetélkedők, csocsó és biliárd, filmvetítés keretében kapcsolódhatnak ki a programozás után az iskolákban.


Gyerektábor-kereső: Milyen eszközök állnak a gyerekek rendelkezésére a táborban?

Logiscool: A gyerekek részére mindent biztosítunk tantermeinkben, ami a programozáshoz szükséges. A nyári táborok ugyanott zajlanak, ahol tanév közben a kurzusok is. A tantermeink úgy vannak kialakítva, mint egy modern iroda, ezzel is hozzá szeretnénk a diákjainkat szoktatni a motiválóbb környezethez. Laptopokon tanulnak programozni, projektorral és kivetítőn látják a tananyagokat, gurulós székeken ülnek, padlószőnyeg és színes falak között tanulhatnak. Ezzel is kicsit próbáljuk kiszakítani és inspirálni a gyerekeket a megszokott, iskolai környezetből. Itt egy csapatot alkotnak és projekteken dolgoznak – így kicsit azt is megtapasztalhatják, hogyan dolgoznak a szüleik. Egyedül az App Camp táborainkban van szüksége a gyermeknek androidos telefonra, ha meg akarja mutatni az alkalmazásokat, amiket programoznak laptopjainkon.

Programozó tábor

 

Gyerektábor-kereső: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Logiscool: Igazából így nehéz kiemelni egy pillanatot vagy eseményt, rengeteg élmény éri az embert ennyi idő alatt, hiszen több héten keresztül vannak nyári táboraink. Leírhatatlan érzés látni a lelkes gyerekeket, akiktől olyan visszajelzéseket kapunk a táborok végén, hogy már alig várják, hogy ősszel folytathassák a programozást kurzusainkon. 

Programozó tábor

 

Gyerektábor-kereső: Tartotok őszi-tavaszi táborokat is?

Logiscool: Igen, szoktunk őszi és tavaszi táborokat is tartani, de ezek az évközi programok általában rövidebbek és intenzívebbek, hétvégéken kerülnek megrendezésre. Ezeket általában tavaszi, őszi és téli szünetekhez szoktuk igazítani. Honlapunkon és Facebook oldalunkon mindig meghirdetjük ezeket a táborainkat, érdemes ezeket is figyelni.

 

Gyerektábor-kereső: Van még valami, amit szívesen megosztanál a táborról?

Logiscool: Igen, azoknak ajánljuk programozó táborainkat, akik szeretnék, hogy gyermekeik a játék és szórakozás mellett hasznosat is tanuljanak, a megszerzett tudást pedig az iskolákban is tudják később hasznosítani, sőt akár majd ha már dolgozni kezdenek. 

Célunk, hogy táborainkban minél több diák ismerkedjen meg a programozással és kapjon kedvet, hogy folytassa. Ha így tesz, biztos lehet abban, hogy a jövő tudását sajátíthatja el. Ma már egyre több szakembertől hallani és sok cikk is jelenik meg a témában: jelenleg csak Magyarországon 22 ezer olyan betöltetlen állás van, amely valamilyen szintű programozói tudást igényel. Ez a szám pedig csak nőni fog, tehát mindenképpen érdemes minél előbb, már gyermekkorban elkezdeni programozni tanulni.

 


Ahogy a kisfilmből kiderült, a Logiscool táborok titka abban rejlik, hogy a gyerekek nemcsak programozni tanulnak, hanem saját álmaikat és vágyaikat váltják valóra,
 mindössze 5 nap alatt. Még azok a gyerekek is sikerélményre lelnek, akik a hétköznapokban nehezebben boldogulnak.Kapcsolódó táborok:

Logiscool táborok