Felnőtt fejjel, ha szerepjáték kerül szóba, akkor a nagy zöld M.A.G.U.S. könyv jelenik meg lelki szemeim előtt, nameg a különleges alakú kockák, melyekkel néhány titokzatos egykori osztálytárs órákig elmerült egy másik, érthetetlen világban. A Naszin Nadil fantáziatábor egészen különleges a gyerektábor közt. A hátrom hetes, megszakítás nélküli táborban a gyerekek Naszin Nadil tünde birodalmában élik mindennapjaikat, így mindent amit tesznek, egy másik lény szerepében teszik. A táborról a szervezőkkel Skiq-vel és Rebivel beszélgettünk.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.Mi az a szerepjáték?

A szerepjáték (angolul: role-playing game; RPG) egy olyan társasjáték, amelyben a játékosok verbális úton alakítanak egy közösen elképzelt fantáziavilágot, ahol a játék menete sokban emlékeztet egy közösen kitalált könyv vagy film cselekményére. A játékosok ennek az elképzelt világnak egy-egy kitalált szereplőjét, a karaktereket személyesítik meg. A történet alapötletét a mesélő határozza meg, aki a szabályok alapján a játékosok nézeteltéréseit is elbírálja. A mesélő nem egy karakterrel rendelkezik, hanem a játékot és a mellékszereplőket mozgatja és a karakterek számára motivációt, bonyodalmat biztosít. Ezt a játékosok a karakterek ismereteit felhasználva igyekeznek megoldani.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiábólGyerektábor-kereső: Egy nem tipikus táborban, hogyan néz ki egy tipikus nap? Egyáltalán hogyan képzeljük el egy szerepjáték tábort?

Naszin Nadil: A gyerekek leérkeznek a táborhelyre, táskákkal, telefonnal, napszemüvegben, még Marcik, Sárik és Emilek. Sok gyerek, az ország különböző pontjairól, akik egy éve nem látták egymást. Az első órák úgy telnek, mint mindenhol, ölelés, ismerkedés, visszaszokás. Mikor kipakoltak, berendezkedtek, mindenki megérkezett (nem csak fizikailag), mi játékokkal és rituálékkal vezetjük át őket és magunkat is Magyarországról Naszin Nadil és Nadil Naen országába. Az átállás néhányaknak pillanatok kérdése, mert a mindennapokban is egy másik világba vágynak, de vannak, akiknek kell, hogy levetkőzzék a városi szmog felhőt. Fokozatosan egyre elmélyítettebb játékokkal mi is lépésenként haladunk a naszini/naeni világ felé, majd este a tűznél egy ősi rituálé keretein belül átadjuk a gyűrűket, ami az életet jelképezi a világunkban. Ez egy nagyon fontos (újjászületési) rítus, amelyben megnyitjuk az új birodalmi évet. Mindenki leveti a ‘való világban’ kapott nevét, szerepét, személyiségét és felveszi új karakterének minden vonását, szokását és nevét.
Gyerektábor-kereső: A kerettörténetéről tudnátok mesélni? Naszin Nadil, vagy Nadil Naen? :)

Naszin Nadil: Naszin Nadil országának ez lesz az ötödik birodalmi éve. Népük sokat vándorolt, míg végül eljutott a mostani földre, amit a külhoniak Sátának neveznek. A legenda úgy tartja, hogy Naszin Nadil és Nadil Naen egykor dicső testvérnépként élte mindennapjait, békében és összetartásban. Évtizedek, talán századok teltek el így, ám egy ponton a krónikák abbamaradtak, a mesék elapadtak, úgy tűnt, mint korábban sok másik népet is, a történelem kiírt könyveiből.
Naszin Nadil néhány nyárral ezelőtt egy ismeretlen birodalomba keveredett, nem emlékezve múltjára és polgáraira. Azóta több hold fogyott és dagadt, démonok, rakadászok és erdei lények lepték el, majd hagyták magára. A jelek mind egy fele vezettek: tovább kell menni. Emberi emlékezet nem maradt, aki tudott volna a rég elfeledett testvérről, de most Naszin egy új földre lelt, ahol ismeretlen-ismerős arcokkal találkozik. A nadini birodalom csillaga tündöklőben van.

Gyerektábor-kereső: A Naszin Nadil táborok kerettörténete egyedi, vagy kötődik valamelyik ismertebb "univerzumhoz"?

Naszin Nadil: A kerettörténet minden táborban egyedi, vannak ismerős szálak, vagy játéktípusok, amik több helyen is megjelennek. Az eddigi éveink kellékeinek vagy karaktereinek világa talán leginkább a Gyűrűk Ura univerzumáéra hasonlított, de ezeket a mintákat sem mi adjuk a gyerekek kezébe, a magukkal hozott gyerekkori mesék, olvasmányok, érdeklődési köreik emelődnek át a táborba játszott világba is. A társadalmi berendezkedéstől kezdve a hagyományokon át, az etikettig mindent együtt építünk bele a hétköznapjainkba.Gyerektábor-kereső: Aki még nem járt szerepjáték táborban, de érdekli a téma, mire számíthat? Érdemes neki is eljönnie?

Naszin Nadil: A szerepjáték tábor nem a tökéletes kifejezés, nagyon sokan nem szeretik, mert vannak igazi, a szó klasszikus értelmébe vett szerepjátékot űző táborok, akik könyveket, kockákat, sok elméleti játékot alkalmaznak. Mi nagyon más világ vagyunk. Mi játszunk, napi 24 órában: nem színház és nem nézőknek, hanem magunknak és együtt. Mi a fantáziatábor kifejezést használjuk leginkább, mert mindennek teret ad, amit el tudsz képzelni (és sokszor, amit még nem). Mindenkinek van egy szelet, ami csak az övé, ami pontosan rá lett tervezve. Nem kell hangosan, mindenki előtt játszani, lehet megfigyelni, lehet egy titkos szálon futtatni az eseményeket, tényleg csak a fantáziád szab határt. Vannak, akiket érdekelnek a fegyverek, a harc, van, akit a mágia, van, akit a zene, van, akit a gyógyítás. És vannak olyanok, akik találnak egy teljesen más, még ismeretlen utat, amit még nem járt előttük senki, és ez lesz a tábor.

Gyerektábor-kereső: Mióta vannak Naszin Nadil táborok?

Naszin Nadil: Naszin Nadilt 2011-ben alapítottuk hatan barátok. Ugyanúgy kezdtük el, mint mindegyik korábbi “gyűrűs” tábor, kinőve a régit, ahol felnőttünk, sajátot akartunk. Sok munkával és külső segítséggel létrehoztuk az első évet. Innentől kezdve hihetetlen folyamat indult be, teljesen magától. A szenioritásunk évről-évre változik, több olyan taggal is bővült, akik nem a “gyűrűs” világban nőttek fel, a dráma és pedagógia más oldalait hozva magukkal. Ők fejlesztenek minket, változtatják a világunkat, amely már az elmúlt négy-öt év alatt is gyökeresen átalakult. Folyamatosan meg kell kérdőjeleznünk az eddigieket, és a saját múltunkat is ahhoz, hogy ne öregedjünk bele túl korán és folyamatosan reflektálva a hibáinkra, még jobbá tegyük a következő évet.

Gyerektábor-kereső: Esetleg elárulnál valamit a szervezőkről?

Naszin Nadil: Mindenki más világban érdekelt, de ez köt minket össze. Nagyjából egy korosztály vagyunk, mégis inkább nyitunk a fiatalabb korosztály felé, hogy minél erősebb kapcsolat lehessen köztünk és a gyerekek között. A legfontosabb kapocs a bizalom, ami nélkül nem tudnánk minden nyarat végigvinni. 
Gyerektábor-kereső: Mi történik rossz idő esetén? Ez egy kültéri tábor, így nyilván alkalmazkodni kell az időjáráshoz is. Ilyenkor mi a terv, mit tudtok csinálni?

Naszin Nadil: A rossz idő nem befolyásol minket, ahogy az életben is mész tovább és folytatod a napodat, itt is pontosan ez történik. Nyilván nem megyünk nagy kirándulásra aznap, és inkább gumicsizmát veszünk fel papucs helyett, de az élet folytatódik, ez része a mindennapoknak. A világunkban az esőnek jelentősége van (mint sok másnak is), valami misztikus esemény lehet a háttérben, ami miatt egyik napról a másikra beborult. Nekünk kell megtalálnunk az okot és a megoldást is, hogy visszaállítsunk mindent a régi kerékvágásba. 

Gyerektábor-kereső: Mit lehet tudni a tábor helyszínéről?

Naszin Nadil: A mi táboraink természetüktől fogva igénylik a nyugodt, városok zajától távoli létet. Több táborhelyen is megfordultunk már, mind-mind csodálatos táji, és a mi igényeinknek megfelelő komfortot biztosított. Amint felmerült a dupla tábor igénye, tudtuk, hogy nagyobb helyre lesz szükségünk, mint az utóbbi években, így helyvadászatba kezdtünk és rátaláltunk egy csodálatos helyre, ami reméljük évekig ad majd otthont táborunknak.
Sáta a Bükki Hegyhát tájegységen található Lázbérci Tájvédelmi Körzet határán fekszik. A tábor házai Sáta falvától egy gyalogútnyira, egy dombok övezte völgyben találhatóak. Naszin és Naen országa egymástól éppen látó és hallótávolságra, egy zöld ösvény két oldalán helyezkednek el. A dombok kilátásai, az erdők vadvilága és a környező patakok kötnek össze minket egymással és zárják ki a városok és a hétköznapok zaját.

Gyerektábor-kereső: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Naszin Nadil: Az egyik legszebb pillanat talán az első tűz, amikor még nem vagyunk teljesen összeszokva, de már akkor bensőséges a hangulat és van az a perc, amikor még néma csend van, csak hallgatjuk és nézzük a tüzet, ahogy szép lassan feléled és mindenkinek az arca egyre láthatóbbá válik. Van valami varázslatos a tűzben és abban a percben. Akkor és ott vagyunk először együtt.
Egy másik meg, ami eszünkbe jutott, az az idő, ami egy nagy csata előtt történik, amikor mindenki izgul, mindenki figyel a másikra, minden mozdulatra, rezzenésre. Ott állunk fegyverekkel, köpenyekben, felfestve, eltűnnek a korkülönbségek, mindenki gyerek, mindenki játszik, és felharsan a csatakürt.
 
Az interjúk készítése során ez volt a leghosszabb beszélgetésünk, a szervezők olyan lelkesedéssel meséltek a táborról, hogy akár órákon keresztül képesek lettünk volna hallgatni őket. A szavak nyilván nem tudják átadni ennek a tábornak a hangulatát, a titkokat, a varázslatot, azokat meg kell tapasztalni, együtt. Köszönjük a szervezőknek, kívánunk élményekben gazdag táborozást!

Naszin Nadil táborának kezdeteiről sok minden mást megtudhattok itt: http://naszinnadil.com/szuloknek/kerdes-valasz/


Kapcsolódó táborok:
Naszin Nadil fantáziatábor