A Picur fotós tábort az teszi vonzóvá, nemcsak a szülők, de a gyerekek számára is, hogy száraz elmélet helyett játszva tanít meg fotós szemmel nézni a világot. Nincs szükség profi felszerelésre, akár egy mobiltelefonnal is készülhetnek izgalmas képek, hiszen a hangsúly a szemlélet megtanításán van.
A tábor vezetőjével, Hámori Ildikóval beszélgettünk a tábor mindennapjairól.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.
Gyerektábor kereső: Tipikusan hogy néz ki egy napotok?


Picur fotós tábor: Reggel 8-ra érkeznek a gyerekek. Elméleti oktatással kezdünk.
Első nap megismerkedünk egymással és persze a saját fényképezőnkkel. A tananyagot megkapja mindenki nyomtatott formában, de kivetítve is átbeszéljük, értelmezzük.
Utána a kertben, vagy a környéken sétálva, a játszótéren, vagy akár egy közeli kiránduláson, kipróbáljuk gyakorlatban is, amit tanultunk. Másnap elemezzük az előző nap készült képeket: megnézzük kinek mit sikerült nagyon szépen hasznosítani a tanultakból.
Természetesen mindezek mellett marad idő játékra, kézműveskedésre, szórakozásra is. 16 órakor várjuk a szülőket.

Gyerektábor kereső: Milyen programlehetőségek és játékok állnak rendelkezésre?

Picur fotós tábor: Jó idő esetén lehet a kertben mászókázni, csúszdázni, hintázni, focizni. Van egy nagy trambulin és egy kis medence is. A teraszon nagy szőnyeget terítünk le, ahol az árnyékban lehet társasozni, kézműveskedni. Elegendő játékunk is van, így mindenki talál kedvére elfoglaltságot.Gyerektábor kereső: Mi a gyerekek kedvence az elmúlt évek tapasztalatai alapján?

Picur fotós tábor: Nagyon lelkesek, örülnek, hogy újdonságokat tanulhatnak. Nagyon tetszik nekik, amikor valami vicces képet kell készíteni. Van olyan feladat, amikor valami kis részletet kell lefotózni, és a többieknek ki kell találni, mi lehet az. Persze nagyon büszkék, amikor az ő képüket emelem ki, dicsérem meg, hogy milyen szépen, vagy a tanultaknak megfelelően sikerült lefotózniuk valamit.


Gyerektábor kereső: Optimális esetben milyen fényképezőgéppel jöjjön a gyerek a táborba? Feltéve persze, ha már rábízhatjuk az adott eszközt. :)
(pl. egy 30.000 ft körüli kompakt már ideális lehet?)

Picur fotós tábor: Ilyen kis gyerekek esetében kifejezetten azt kérem, hogy ne jöjjenek drága gépekkel. Láttam én már homokozóba hulló gépet, aminek így szerencsére nagy baja nem esett, de eshetett volna betonra is.
Nincs is szükség egyelőre komolyabb gépekre, mert ez az alaptanfolyam nem a technikai tudásra épül. Legtöbben egyszerű kompakt géppel érkeznek, és inkább fotós látásmódot és olyan alapszabályokat tanulunk, amit ezek a kis gyerekek is könnyen megértenek, elsajátítanak.
Ami nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű feltöltött aksi , és memória álljon rendelkezésre. Ha van állvány, azt is jó, ha hoznak magukkal.

Gyerektábor kereső: Amennyiben a fényképezőgép beállításai lehetővé teszik, akkor megtanulják ezek mélyebb kihasználását a fotós szemlélet mellett?
(Pl. egy zoom kompakt, vagy DSLR gép esetében)

Picur fotós tábor: Ahogy már említettem, a gyerekek általában egyszerűbb gépekkel jönnek (kompakt, bridge géppel, de olyan is van, aki az okos telefonját hozza el). Természetesen mindig megnézzük, kinek milyen lehetőséget nyújtanak a beállításai, de nem megyünk bele a rekesz és záridő mélységeibe.

Gyerektábor kereső: Tipikusan mennyit vagytok egy nap a szabadban? Ilyenkor csak fotóztok, vagy más program is van?

Picur fotós tábor: A délelőtti elméletet és az étkezéseket bent tartjuk. Egyébként jó idő esetén szinte egész nap kint vagyunk, akár a kertben, a teraszon, vagy sétálunk, kirándulunk. Rossz időben sem keseredünk el, mert sok olyan programot tartok a tarsolyomban, amit bent is meg lehet tartani.

Gyerektábor kereső: Mekkora terület áll rendelkezésre a táborban?

Picur fotós tábor: A stúdió egy családi házas övezetben helyezkedik el, amihez egy nagyobb kert is tartozik. Emellett sokat sétálunk a környéken, ill. Budapest nevezetességeit is lefotózzuk: Városliget, Hősök tere, Margit sziget, vagy a Budai Vár.
Gyerektábor kereső: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Picur fotós tábor: Nagyon szeretem látni a gyerkőcök lelkesedését, érdeklődést. Amikor a kicsik és nagyok együtt tudnak dolgozni, játszani, és kortól függetlenül élvezik az alkotást.
Nagyon aranyos volt a tavalyi csoportban, hogy minden gyerek hozott magával valami játékot, amit megtanított a többieknek. Ezt teljesen önállóan, maguk találták ki, és rendszert csináltak belőle :). Volt, aki sakkozni tanította a többieket, másikuk a Rubik kocka kirakásának fortélyait tanította meg, és volt, aki saját készítésű activity lapokat hozott, azzal szórakoztatták egymást.

Gyerektábor kereső: Van még valami, amit szívesen megosztanál a táborról?

Picur fotós tábor: A gyerekek megkapják a tananyagot nyomtatott formában is, így otthon elővehetik, és később is átnézhetik. Mindenki kap ajándékba egy kis jelvény és egy oklevelet. A legjobb fotókat CD-re írjuk, névre szólóan logózva kinyomtatjuk, és pénteken kiállítást rendezünk a szülőknek.
Várjuk a lelkes kis fotósokat idén is!


Ahogy a vélemények között is olvasható, a gyerkőcök sok játék mellett, szinte játszva tanulnak meg fényképezni. Köszönjük a beszélgetést és sikeres nyarat kívánunk!Kapcsolódó táborok: Picur fotós tábor