A Vidra táborban bárki megismerkedhet a búvársport alapjaival. A tábor ideje alatt a gyerekek nemcsak a víz alatti világot ismerhetik meg, hiszen a kiegészítő programokon a felelős állattartásról, sérült embertársainkról való gondoskodásról vagy a tűzoltók munkájának fontosságáról is szó esik.

 

A budapesti búvártábor vezetőjével, Sopronyi Richárddal még a tavalyi tábor előtt beszélgettünk. 

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

Gyerektábor-kereső:  Tipikusan hogy néz ki egy napotok?

 
Vidra búvártábor: A Vidra búvártáborba már reggel 7:30-tól várjuk a gyermekeket. Ez nem azt jelenti, hogy kötelező ekkorra beérni, de azoknak a szülőknek, akik 8-ra járnak dolgozni, nagy segítség. Az uszodai foglalkozás előtt egy kis bemelegítéssel kezdjük a napot - azokkal a kis Vidrákkal, akik korábban érkeztek (természetesen érkezési sorrendben bekapcsolódhat mindenki). Általában 9 órától kezdődik a délelőtti vizes foglalkozás, amely több mint 1 órát jelent a vízben. Ezt követően 10:30-tól szabadtéri foglalkozás veszi kezdetét, illetve azok számára, akik búvártanfolyamot is szeretnének a tábor ideje alatt elvégezni, elméleti foglalkozás zajlik. Délben ebéd, majd 12:30 és 14:15 között teremben tartunk különféle foglalkozásokat (ismeretterjesztő előadások, kézműves foglalkozások, logikai játékok…). 14:30-tól ismét vízben vagyunk, szintén több, mint 1óra időtartamban. Az uzsonnát – időjárástól függően – a szabadban fogyasztják a gyerekek és a hazamenetelig kültéri játékokkal vezetjük le a napot (tollas, foci, bújócska). Minden nap 17 óráig vagyunk. 


 

Gyerektábor-kereső: Milyen programlehetőségek és játékok állnak rendelkezésre a táborban?

Vidra
búvártábor: Rengeteg program és foglalkozás várja a gyerekeket a Vidra búvártáborban. Természetesen a legfontosabb a búvársport megismerése és kipróbálása, de a sportágak közül kipróbálhatják a Francia box Savate-t vagy a TRX-et is. Vannak kézműves foglalkozások, ismeretterjesztő előadások meghívott vendégekkel (környezetvédelem, vízi balesetek megelőzése, hogyan nyújthatunk segítséget látássérült emberek számára, felelős állattartás, tűzoltó búvárok és rendőr búvárok munkája) valamint egyéb szórakoztató és fejlesztő játékok.


Gyerektábor-kereső: Mennyit vagytok egy nap vízen? Hogyan zajlik az oktatás? 

Vidra búvártábor:Naponta több mint 2 órát töltünk vízben, ahol az első napi felmérés alapján csoportokba rendezzük a gyermekeket. Számunkra fontos, hogy mindenki a saját szintjének megfelelő foglalkozáson vegyen részt, hiszen úgy tud megfelelően fejlődni. Létszámtól függően 2-3 oktató tartózkodik állandó jelleggel a medencében és foglalkozik a gyermekekkel. Jellemzően van egy szabadtüdős búvár és egy légzőkészülékes búvár csoport, amely 15 percenként cserélődik. Egy csoportban (ez is létszámtól függően) 3-6 gyermek van, ennek köszönhetően mindenkinek elegendő gyakorlást tudunk biztosítani. 
 
Gyerektábor-kereső: Meg lehet tanulni búvárkodni egy hét alatt?

Vidra búvártábor: A gyermekek egy hét alatt, több mint 10 órát töltenek “víz alatt” és 5 órás búvár elméleti foglalkozáson vehetnek részt. Ez elegendő az alapok elsajátítására, de természetesen ahhoz, hogy nyílt vízi körülmények között is tudjanak merülni, még szükséges további gyakorlatokat is elsajátítani. A tábor ideje alatt külön díjazás ellenében van lehetőség búvártanfolyamot is elvégezni, amely ezekre is megtanítja őket, de ott szinttől függően, további a táboron kívüli elméleti és gyakorlati foglalkozásokon is részt vesznek majd.

 
Gyerektábor-kereső: Kell valamilyen felszerelést hozni? Mit biztosít a tábor?

Vidra búvártábor: A Vidra búvártáborban a búvárfelszerelést mi biztosítjuk mindenki számára, de akinek már van saját maszkja, uszonya, légzőcsöve, az elhozhatja magával, hiszen ahhoz már hozzászokott. Ezen kívül minden jelentkező számára külön listán részletesen leírjuk, hogy általánosan mit érdemes a táborba magukkal hozni és persze azt is, hogy mit nem. 
 
Gyerektábor-kereső: Búvárkodáson kívül vannak más programok is, vagy teljesen a sportra koncentráltok?

Vidra
búvártábor: Számunkra fontos - és az elmúlt 6 év tapasztalata is ezt mutatta -, hogy a táborban töltött egy, vagy több hét alatt, érdemes minél több mindent bemutatni a gyermekeknek, hiszen nem tudható előre, hogy kit mi kezd el motiválni. Lehetőségeinkhez képest az összes búvársporthoz tartozó sportágat (uszonyos úszás, tájékozódási búvárúszás, víz alatti hoki, víz alatti rögbi, apnoe) megismertetjük velük, hogy a paletta minél szélesebb skálán mozogjon. Ezeken kívül helyet kapnak más sportágak is (Francia-box Savate, TRX, Crokinole, kutyakiképzés). 


 
Gyerektábor-kereső: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Vidra búvártábor: Nagyon nehéz ilyen kérdésre válaszolni, hiszen minden napunk olyan pozitív, élményekkel teli, hogy hosszasan példálózhatnék. Talán a legmeghatóbb, azon a foglalkozásunkon történt, amikor egyik kedves vendégünk Nóri, aki látássérült és hűséges társa Dani a vakvezető kutyus, váratlan segítségkéréses helyzet elé állította a gyerekeket, megnézve ki, hogyan reagálja le azt. Csodálatos érzés volt látni, hogy a gyermekekben mennyi önzetlen segítőszándék és jóakarat lakozik! 
 
Gyerektábor-kereső:  Van még valami, amit szívesen megosztanál a táborról?

Vidra búvártábor: A tábor célja, hogy megszerettesse a sportot, a mozgást, a vizet és a víz alatt való létezést! Felhívjuk a figyelmet törékeny világunkra, amelynek a nagyobbik fele víz, amelyet nekünk-nekik kell megóvni. Sokat tehetünk érte, és ha tisztában vagyunk a veszélyeivel, kellőképpen tiszteljük, akkor olyan élményt, olyan érzést képes számunkra nyújtani, amelyet a mai kor elképzelt virtuális világa, sosem lesz képes pótolni. Ez az igazi többdimenziós világ!


 
Köszönjük a beszélgetést! Reméljük, sokan kedvet kaptak a Vidra táborhoz, amelybe 5 éves kortól 14 éves korig várják a jelentkezőket.
 

Kapcsolódó tábor:
Vidra búvártábor