A gyerektábor-kereso.hu 1100 táboros kínálatában kínálatában több mint száz öko táborból választhat a táborozni vágyó gyerek. Sátoros horgásztábor a fák rejtekén? Rád vár a NASH horgásztábor! Naponta kirándulnál, tanulnál a természetről, segítenél madarakat gyűrűzni? A börzsönyi ornitológus tábort neked találták ki! Hegyek közé vágysz? Várnak a Sündörgő táborok, akik minden évben más tisztáson verik fel a sátrukat. Éjjel határtalan csillagos ég, hajnali ködben felsejlő erdő és madárcsicsergés minden ébredéskor...
Sok gyerek életében először, ezekben a természetközeli táborokban tapasztalja meg a fényszennyezéstől mentes mélyfekete eget, rajta a tejúttal. A természethez közeli táborokban a gyerekek a technológiai ingerektől mentesen kapcsolódhatnak ki és töltődhetnek fel. Ez egy olyan életforma, amit addig sokuk nem ismert. Kirándulnak, növényekkel ismerkednek, állatokat lesnek, a környezetük körforgásával ismerkednek. Miközben a természetet tanulmányozzák, a megértésen keresztül észrevétlenül kialakul bennük a természet tisztelete. A természetben szervezett táborok sikerének mércéje, hogy a táborozók közel 100%-ban visszatérnek a következő évi táborokba. Ennél nagyobb dicséret, talán nincs is a táborok szervezőinek.

A táborok legfontosabb üzenete az, amivel a gyerek hazamegy a táborból. Az ökotáborokban számtalan fontos dolgot tanulhat meg a gyerek készségszinten, már igen rövid idő alatt. Ezekből gyűjtöttünk össze párat:

Ne hagyj nyomot elv

Már a sátorverésnél megtanulják, hogy sátorbontáskor, ha elhagyták a táborhelyet, annak pár nap után úgy kell kinéznie, mintha sose jártak volna ott. A gyerekek megtanulják, hogy a természetben vendégek. Ennek megfelelően nem rongálják az erdőt és nem rendezik át a terepet.


Erőforrások beosztása

A táborokban a gyerekek megtanulják beosztani azt, ami rendelkezésükre áll. Egy sátoros táborban be kell osztani a mosdóvizet, különben elfogy. Erdő mélyén ez nem tréfadolog. Be kell osztani a tűzifát, különben újra gyűjteni kell. Ésszerűbb, ha kisebb tüzet rakunk. Az étellel se úgy vagyunk egy erdei tisztáson, hogy leugrunk a sarki boltba, ha elfogy. Sőt, a telefon akkumulátorát is be kell osztani, különben két nap után lemerül és nincs több telefon anyuéknak haza. :)
Az erőforrások beosztása egy nagyon fontos dolog. A mindennapi "civilizált" világban nemcsak a gyerekek, de mi felnőttek is azt szoktuk meg, ha elfogy valami, akkor vásárolható belőle még. Akkor is, ha drága. Ne féljünk megtanítani a gyerekeket arra, hogy ezt ésszerű határok közt kell űzni. Az öko táborokban ez is remekül visszaköszön.

Szelektív hulladékgyűjtés

A természetben rendezett táborokban a gyerekek először azt tanulják meg, hogy a helyszínt úgy hagyják ott, ahogy találták. Ennek alapvető része, hogy nem szemetelnek. Mikor vége a tábornak, minden szemetet magukkal visznek.  A szemét nehéz, a szemetet el kell vinni, tehát, amit lehet, azt komposztálnak, elásnak, a nem komposztálható szemetet pedig elviszik. Megtanulják, hogy felesleges szemetet nem csinálunk, mert különben cipelni kell. :) Ne feledjük, a lustaság hajtja előre az emberiséget, valószínűleg a kereket is emiatt találtuk fel. Legyünk lusták, és gyűjtsünk szelektíven!

Természet

Sok felnőtt életéből kimaradt az, amit az ökotáborok nyújtanak a gyerekeknek. Egy vékony sátorlap alatt elaludni, bagolyhuhogást és tücsökciripelést hallgatva... Hálózsákban aludni a határtalan csillagos ég alatt a barátokkal... Hajnali ködben kavargó tisztásra kilépni a sátorból… Meztelen talppal érezni a harmatos füvet... Tábortűz mellet mesélni a barátoknak szalonnázás közben, hogy elnyargalt melletted napközben egy őz és egy vaddisznócsalád... és hogy szedték a lábukat a kis csíkos hátúak... :)
Az öko táborokban a nagybetűs Természet érinti meg a gyerekeket. Jó lenne, ha egyszer minden gyerek megtapasztalhatná ezeket a "tüskevári" élményeket.