A Marshmallow Camp-et a Balatonnál szervezi Takács Vanessza, Vida Vanda, és Kondics Alexandra. A balatoni ottalvós táborba 5 éven felüli gyerekeket várnak. A táborok eddigi skerei tán idén Vértesszőlősön túlélő tábort is szerveznek. A három csupavidámság lánnyal az idáig vezető útról, a tábori életről és élményekről beszélgettünk.


Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

 


Gyerektábor-kereső:  Kik szervezik a tábort? Bemutatnátok magatokat pár szóban?

Marshmallow Camp: A tábor sokféleségét az teszi lehetővé, hogy mindhármunknak más erősségei és hobbijai vannak. Hárman lányok szervezzük a Marshmallow tábort, amely Takács Vanessza (26 éves) Nyeregben Badacsonytomajon egyesületét kibővítve született meg. Vanessza már 7 éve szervez napközis tábort a lovardájában.  Vida Vanda (24 éves) és Kondics Alexandra (24 éves) 2020-ban csatlakozott.
Vanda és Szandra művészeti általános iskolába jártak, innen jött a művészkedés. Vanda a művészeti alapokra építkezve grafikus végzettséget szerzett.
Szandra évközben pedagógusként tevékenykedik egy budapesti alternatív iskolában és bébiszitterkedik. Vanda más gyermektáborokban is megfordult már korábban és egy gyermekotthonban is dolgozott nevelőként. Mindhármunk életének szerves részét képezik a gyerekek, és ez az, ami a tábort lehetővé teszi. Mindhárman fontosnak tartjuk az idegen nyelveket, így hárman összesen beszélünk angolul németül és spanyolul, ami segíti a kommunikációt a külföldről érkező gyerekekkel. Közös bennünk, hogy nyitottak vagyunk a világra, szeretünk utazni és szeretjük a pillecukrot.


Marshmallow nyári tábor
Gyerektábor-kereső:   Honnan jött az ötlet, hogy egy amerikai stílusú tábort meghonosítsatok itthon?

Marshmallow Camp: Többször voltunk Amerikában táboroztatni, ami nagyon inspirált minket. Ez az időszak életünk meghatározó része volt, innen jött a Marshmallow név. Nem a nagy amerikai fényűzést szeretnénk a táborban megvalósítani, a különböző kultúrák összeolvadása és az elfogadó szabad légkör megteremtése fontos számunkra. Nagyon sok kreatív játékot, dalokat, szokásokat tanultunk ott, amit igyekeztünk a mi kis táborunkban is bevezetni és természetesen mellette meghagyni a magyar hagyományokat is. Az angol nyelvet is ilyen módon nagyon szuperül be tudjuk csempészni a tábor napjaiba.
Mindhárman rendszeres utazók vagyunk, így tisztában vagyunk azzal, mennyire fontos az angol nyelv ismerete, ha kicsit is világjárásra adná a fejét valaki. Az iskolában megtanítják a nyelvtant, de sokszor nem szerettetik meg magát a nyelvet, emellett sokan nem éreznek bátorságot megszólalni angolul. A táborban nem angolt tanítani szeretnénk, hanem a kommunikációs gátakat lerombolni és egy kis bátorságot pumpálni a gyerekekbe, hogy ne legyen ciki megszólalni angolul még akkor se, ha a nyelvtan nem tökéletes.
Mindemellett nagy szerencsénk van, hiszen több külföldi, angolul beszélő gyermek jön hozzánk a táborba, így még könnyebb bevezetni a nyelvet a mindennapokba. Van, hogy kézzel lábbal kommunikálunk a kezdetekben, de ez is része a dolognak. A nyelv mellett számos játékot is csempészünk a tábor világába, mint például a színháború és a The Game, amelyek az egész tábori heteket végigkísérik. Ezek által a gyerekek egész héten át játékban vannak és résen kell lenniük. Ezt mindig nagyon izgalmasnak találják, nem csak ők, mi is, hiszen mi is aktív résztvevői vagyunk a játékoknak.


Marshmallow nyári táborGyerektábor-kereső:   Tipikusan hogy néz ki egy nap a táborban?

Marshmallow Camp: A Marshmallow tábor napirendje gyakran elég sűrűre sikerül, programból sosincs hiány. Ami nagyon fontos számunkra, hogy –amellett, hogy több párhuzamosan futó programot kínáljunk a gyerekeknek-  hogy minden gyerek aktívan részt vegyen valamilyen tevékenységben.
A főbb programok közé tartozik a lovaglás, a lovak körüli tevékenységek, strandolás, vízi játékok, művészkedés, vitorlázás, különböző mozgásos játékok (strandröpi, foci, kosárlabda, számháború, rongyozás, Just Dance) és sok egyéb program.
A napirend elég rugalmas és változó, de általában fél 8-kor szoktunk kelni. Ez alól egyetlen nap kivétel, amikor napfelkeltét festünk a strandon. Ezután elindulunk vagy a strandra vagy a lovardába, ahol megkezdődnek a programok. Nincsen megszabott határideje egy programnak se, addig megy egy játék vagy tevékenység, míg látjuk, hogy a gyerekek élvezik. A programokat az éppen jelenlevő táborozók sajátosságaihoz igazítjuk, hogy mindenki kapcsolódhasson. Ebédelni 12-13:30 között szoktunk, amit az adott program helyszínéhez igazítunk. Az uzsonna és a vacsora helye és időpontja is az adott szituációhoz illeszkedik. Mindig vannak esti programok, pl. Just Dance, bunkerépítés, kertmozi stb. A tábor utolsó estéjét a lovardában töltjük. A táborzáró sütögetés, diszkó után sátrakban alszunk.
A tábor alapvetően nagyon rugalmas, szabad és a legfontosabb az elfogadó, szabad légkör megteremtése, hogy minden táborozó feszültségmentesen élvezhesse a nyarat és a tábort.


Marshmallow nyári táborGyerektábor-kereső:    Melyik programot szeretik legjobban a táborozók?

Marshmallow Camp: Nehéz megmondani, mert minden gyerek másért szereti a tábort. Van aki a lovak miatt jön, van aki fel sem áll a művész cuccok mellől, és vannak olyan táborozók is, akik egész nap izegnek-mozognak, képtelen egyhelyben ülni. Törekszünk változatos elfoglaltságot biztosítani nekik.
Ami különösen izgalmas a gyerekek számára, az a vitorlázás, a számháborúzás, bunkerépítés. Ezeken a programokon sok gyerek vesz részt egyszerre, erősen közösségformáló tevékenységek. Ilyenkor minden gyerek megtalálja a számára legizgalmasabb szerepet. Az utolsó nap általában még nagyon izgi. Ilyenkor sátrat állítunk, berendezkednek a gyerekek, aztán kezdődik a sütögetés és az esti bankett/diszkó. Mindenki részt vesz rajta, együtt táncolunk és búcsúztatjuk a tábort.


Marshmallow nyári tábor
Gyerektábor-kereső:    Hogyan szokott megvalósulni a sátorozás? Kell saját sátrat vinni? Milyen sátrat ajánlatok és miért?

Marshmallow Camp: A sátorozás tényleg az egyik legnépszerűbb program a táborban. Azt szoktuk mondani a szülőknek, hogyha a gyermekük szeretne saját sátorban aludni, vagy szívesen hozna sátrat, akkor azt megköszönjük, és persze jól jön mindig. De van egy nagy sátrunk és több pici, amelyekben sokan elférünk, így, ha nem hoznak pluszban, az sem probléma. Mindig kilogisztikázzák a gyerekek egymást közt, hogy ki hol alszik, de mi is segítünk, hogy mindenkinek jó legyen. Bármilyen sátor jó lehet, ami vízálló. Egy estére szoktuk felállítani, így tényleg bármi megfelelő.


Marshmallow nyári táborGyerektábor-kereső:    Van olyan speciális felszerelés, amit egy ilyen tábor megkíván? Esetleg olyan, ami nem kötelező, de ajánlott?

Marshmallow Camp: A táborba jelentkezőknek mindig küldünk egy csomagolási listát a jelentkezéskor, amely segítségül szolgál a pakoláskor, hogy ne maradjon ki semmi. Mivel Balaton és nyár, mindig szükség lehet fürdőrucira, naptejre, szúnyog- és kullancsriasztóra, emellett jól jöhet a zseblámpa az esti programokhoz. A banketthez ajánlani szoktunk csini ruhát, mert ilyenkor ki szoktuk csípni magunkat, de volt arra is példa, hogy az aznapi pólóban voltak a táborozók, mert nem volt kedvük a csinihez. Mindenki, ahogy kényelmesen érzi magát. Lovagláshoz zárt cipő és hosszú nadrág elengedhetetlen, minden mást tudunk adni a gyerekeknek. Aki szeretne további saját felszerelést hozni, nyugodtan hozza magával!


Marshmallow nyári tábor
Gyerektábor-kereső:   Rossz idő esetén mi a terv? Mit tudtok olyankor csinálni?

Marshmallow Camp: Rossz idő esetén a szálláson (a helyi általános iskolában) maradunk és ott szervezünk különböző programokat. Volt, hogy kivetítőt követve Just Dance-eztünk, emellett művészkedünk, társasozunk, számháborúzunk, vagy szintén kivetítőn megnézünk egy mesefilmet. Rossz idő esetén is több programban lehet részt venni. Nyitottak vagyunk a gyerekek ötleteire is, jó és rossz idő esetén egyaránt. Amennyiben megvalósítható, segítünk megszervezni, résztvevőket toborozni és levezényelni.Gyerektábor-kereső:    Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Marshmallow Camp: Mindig a tábor vége, amikor elmennek a gyerekek… Csak vicc! :D

•    Több táborozótól hallottuk azt, hogy ez a világ legjobb tábora, és ha még ez nem is igaz - tudván mekkora a világ - nagyon jól esett nekünk. Volt értelme minden igyekezetnek, fáradozásnak, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk.
•    Az egyik turnus alkalmával, nagyon sok olyan gyerek volt, akiknek az volt az első tábora. Mentek a programok, de olykor-olykor rátört egyikre másikra a honvágy, és bár mindenki részt vett valamilyen tevékenységben, számunkra úgy tűnt elég lassan épül a közösség. Ez persze percről- percre jobb lett, de végig izgultunk, hogy alakuljon ki egy jó kis csapat. Majd a második nap végére azt láttuk, hogy az összes táborozó, kivétel nélkül, mind egy körben ül pizsiben, chipset esznek, nevetnek és zseblámpával világítanak. Mindezt anélkül, hogy mi alakítgattuk volna. A gyerekek voltak… Nagyon szép pillanat volt, és egyben hatalmas megkönnyebbülés.
•    Nekem személy szerint az volt abszolút egy kedvenc és meghatározó pillanatom mikor Szandra elment ebédért addig a gyerekekkel kitaláltuk, hogy betemetnek a homokba. Úgy csinálták, hogy éppen csak az arcom van szabadon, de persze arra pedig egy vödröt helyeztek. A terv szerint Szandrának az lett volna a feladata, hogy megkeressen, de természetesen a gyerekek valahogy elfelejtettek szólni neki, hogy ez egy “játék” lenne. Szandra míg megebédeltette az össze napközist azon aggódott vajon hova tűntem, mi tart eddig, mert a gyerekek annyit mondtak, hogy mosdóban vagyok. Fél óra elteltével már nagyon fáztam és nem javított a helyzeten, hogy végig kellett hallgatnom milyen lelkesen falatoznak a táborozók, mindeközben azon rettegtem, hogy a strandolók nehogy rám ugorjanak véletlenül. Egyszer egy hölgy hirtelen felrúgta a vödröt, ami a fejemen volt, de illedelmesen bocsánatot kért és visszahelyezte. Amikor már nem bírtam kiabálni kezdtem és Szandra hálistennek észrevett. Szóval igen, nagyon szeretjük a gyerekeket.
•    Az utolsó bankett estéje mindig kiemelkedően jó élmény. A kis sátorfalu, amit a gyerekekkel együtt állítunk fel és az egész nomád, természetközeli közeget, hangulatot nagyon szeretjük.  Gyerektábor-kereső:    Van még valami, amit szívesen megosztanál a táborról?

Marshmallow Camp: Idén nyáron szervezünk egy természetközeli, túlélő tábort Vértesszőlősőn, egy farmon, ahol van egy kis tó, lehet csónakázni, kecskékkel, malackákkal ismerkedni. Sátrakban és lakókocsiban lesz a szállás. A programok közt művészkedés, barkácsolás, közös főzés-sütégetés és sok közösségépítő program lesz. Mivel ez egy más tematikájú tábor, mint a balaton-parti, ezért az ár jóval kedvezőbb, így talán több család számára elérhetővé válik a táborunk.
Kapcsolódó táborok:
 
Marshmallow camp Balatoni tábor
 
Marshmallow camp túlélőtábor