A katonaélet rendszeresen megmozgatja a fiatalok fantáziáját. A katonaságban zajló életbe a fiatalok manapság már nyári táborok segítségével is belekóstolhatnak. Rengeteg kérdésünk volt military táborokkal kapcsolatban. Ezeket a tábor parancsnoka Novák István alezredes úr segített megválaszolni.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

 


Gyerektábor-kereső: Tipikusan hogy néz ki a katonai tábor egy napja?

Ifjúsági Katonai és Rendvédelmi tábor: A tábor nevében is benne van, hogy ifjúsági katonai és rendészeti jellegű táborról van szó. Mivel a tábor jellege ilyen, elengedhetetlen a napirend. Korai 6 óra 30 perces ébresztővel, reggeli tornával, körlettakarítással, délelőtti és délutáni foglalkozásokkal (elmélet, gyakorlat és fizikai) napi 8 órában.
Szabad idő csak vacsora után van, ha a táborlakó rendbe rakta a bakancsát.
A tábor idejére minden napra előre megtervezett kiképzési program van, amelyet közszemlére rakunk és mindenki felkészülhet a következő napi feladatokra.
Az étkezéseket közösen fogyasztjuk el, a napirendben rögzített időben.

Gyerektábor-kereső: Melyik programot szeretik legjobban a táborozók?

Ifjúsági Katonai és Rendvédelmi tábor: Mivel a kiképzési terv és feladatok rendkívül széles skálán mozognak, azt kell mondanom minden programunk közkedvelt. Lássuk miről is van szó. A Magyar Honvédség, a Rendőrség és a Katasztrófavédelem bemutatkozása a táborban, technikai eszközökkel és védőfelszerelésekkel.
Akadálypálya leküzdése. Lövészet légpuskával álló és bukó célokra. Lövészet és „zászlószerzős háború” air soft fegyverekkel. Fegyver szét- és összeszerelés. 8 m magas mászó és ereszkedő fal leküzdése. 33 km-es gyalogtúra. Strand program. Közös főzés és szabadban alvás függő ágyban. Alaki kiképzés, menetdal tanulás, military dance.
Fizikai képzés TRX, intervallumedzések, ketlebel , sorversenyek.
A felsoroltak közül ugye nem lehet olyat találni, ami unalmas lenne.

Gyerektábor-kereső:
Van olyan speciális felszerelés amit egy ilyen tábor megkíván? Esetleg olyasmi ami nem kötelező, de ajánlott?

Ifjúsági Katonai és Rendvédelmi tábor: A táborban ragaszkodunk ( a jellege miatt) az egységes egyenruha viseléséhez. Ennek beszerzésében segítséget nyújtunk. Ami megkövetelt és mindenki maga gondoskodik róla: bakancs, derékszíj és esővédő felszerelés. Minden táborozó a bevonulása (tábor kezdete) előtt kap egy Behívó parancsot, amelyben leírjuk, mit kell és mit tilos a táborba hoznia.Gyerektábor-kereső: Rossz idő esetén mi a terv?

Ifjúsági Katonai és Rendvédelmi tábor: Bár az egyenruhásokat és így a táborozókat nem zavarhatja a rossz idő, hiszen a feladatok végrehajtása nem a jó időhöz igazodik, vannak vész terveink. Katonai jellegű filmek vetítése, megbeszélése, egészségügyi képzés külső előadókkal.

Gyerektábor-kereső: Év közben is vannak események, vagy csak nyáron?

Ifjúsági Katonai és Rendvédelmi tábor: Egész évben várjuk az érdeklődőket, hiszen sok olyan felszerelés és lehetőség van amely segítséget nyújt a kikapcsolódásban vagy az egyenruhás élet megismerésében vagy éppen segít a nosztalgiázásban.Gyerektábor-kereső: Milyen elveken van a hangsúly táborokban?

Ifjúsági Katonai és Rendvédelmi tábor: Alap célkitűzésünk a fegyelmezett és rendezett egyenruhás életmód megismertetése, a csapatszellem és csapatban dolgozás erejének bemutatása. Céljaink között szerepel az egyenruhás pályára irányítás. Egy zajos rohanó világból kiszakítani a fiatalokat és bebizonyítani, hogy okos telefon és internet nélkül is van élet.
Nagy hangsúlyt fektetünk a fokozatos és személyhez igazított fizikai megterhelés kialakítására, a csapat munka és egymás segítésének megismertetésére.

Gyerektábor-kereső: Mikor volt az első tábor megrendezve?

Ifjúsági Katonai és Rendvédelmi tábor: A tábor 2015-ben nyitotta meg kapuit és az óta várja a táborlakókat.Gyerektábor-kereső: Ugyanaz a helyszín minden évben, vagy változik?

Ifjúsági Katonai és Rendvédelmi tábor: A táborhelyszíne ugyan az. Meg kell azonban említeni, hogy a kiképzési feladatok miatt nem minden esetben tartózkodunk vagy éjszakázunk a tábor területén.


Gyerektábor-kereső:
Mi volt  eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszik vissza?

Ifjúsági Katonai és Rendvédelmi tábor: Sok szép emléket köszönhetek a táborozónak. Voltak megható és lélekgazdagító pillanatok, amelyek örökre megmaradnak. Lehet elfelejteni a meghatódottságtól könnyes szemű 18. születésnapját táborban ünneplő leányról, akinek gitár kísérettel énekelve adtuk át a tortát. A szülői nyílt napon megjelenő és hálás hozzátartozóknak, akik lenyűgözve nézték gyermeküket, unokájukat a rögtönzött bemutatókon. A tábortűznél a közös éneklésekre, a vidám csetlések- botlásokra. A tábor zárás és elutazás könnyes búcsú perceire is szívesen emlékszem.
A legfontosabb talán az, hogy a két hét mindenkiben maradandó emléket hagyott. A tábor után is rendszeresen tartjuk a kapcsolatot , tudjuk kivel mi történik és nagyon várjuk a nyári tábort amikor újra együtt lehetünk. Mert bizony a tavalyi csapatból, aki teheti, visszajön hozzánk.Kapcsolódó táborok:

Nyári Ifjúsági Katonai és Rendvédelmi tábor