Az Angol a hegyekben tábor 2011 óta várja az angolul tanulni vágyó fiatalokat. A tábor, amely az angol mellett már német nyelvoktatást is  kínál gyönyörű erdei környezetben várja a táborzókat. A táborok szervezőjével, Lengyel Balázzsal beszélgettünk.

 

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

 

Gyerektabor-kereso: Tipikusan hogy néz ki egy napotok? Milyen egy nyelvtábor napi rutinja?

Angol a hegyekben: Egy jól bevált napirend alapján fut minden nap, amit alapvetően mindig pontosan tartani próbálunk. Ugyanakkor bármilyen értelmes okkal ezt módosítjuk vagy vetjük be a "B" és"C" terveket pl. rossz idő esetén. Két időpont szent és sérthetetlen: az ébresztő és, különösen, a takarodó.
 
 

Gyerektabor-kereso: Milyen programlehetőségek és játékok állnak rendelkezésre a táborban?

Angol a hegyekben: A lustaság nagy úr, nem fogom végigszámolni :) Rengeteg minden van a 2 db dobókockától a telepített röpladbapályáig (és közte sok minden). Inkább azt tartom fontosnak kihangsúlyozni, hogy a szabadidő fogalma nálunk azt jelenti, hogy a tanárok mindenben résztvesznek, de nem szükségszerűen irányítanak bármit is. Azt azonban a beépített szenzorainkkal állandóan pásztázzuk, hogy mindenki csinálni valamit és, amire különösen allergiások vagyunk: senki nem punnyad a szobában. A szabadidő jelszava egyébként nálunk a "bármit csinálhatsz, kivéve hülyeséget és semmit!"

Gyerektabor-kereso:
Milyen korhatárok közt fogadtok gyerekeket? Milyen nyelvi szint szükséges a részvételhez? 

Angol a hegyekben: Mivel a mai oktatási rendszerben már az életkor nem igazodási pont, ezért mi befejezett iskolai évekhez igazodunk: az angol és a német táboraink (Angol a Hegyekben és a Deutsch ist cool) a befejezett 7-11. évfolyamosoknak van, az angol junior tábor pedig befejezett 5-7. Ezek az átlagosnál jóval szűkebb korosztályok, mert tapasztalatból tudjuk, hogy ebben a korban 1 év ég és földet jelenthet fejlettségben, viselkedésben. A jelentkezés elfogadását szintfelmérés előzi meg, annak ismeretében igazoljuk vissza a részvételt. Jellemzően két szinttel nem tudunk mit kezdeni:  a nyelvtanulásnak még nagyon az elején levők illetve a nagyon magas szintűekkel (itt most tudatosan próbálom kerülni a szakzsargon használatát és nem dobálózni "Közös Európai Referenciakeret" és hasonló szavakkal :). Egy nagyon precízen belőtt szintrendszerrel dolgozunk és 5 évre visszamenően tartjuk számon, hogy a táborozóink melyik évben milyen szintnek melyik kódú tananyagát tanulták. Mivel a táborozóink nagy többsége sok éven keresztül visszajár, ezért állandó tananyagfejlesztésben vagyunk hogy soah senkinél ne ismétlődjön tananyag.

 

Gyerektabor-kereso: "Hegyi angoltanárok": Kik vagytok? Mit érdemes tudni rólatok? :)

Angol a hegyekben: Ezt így még leírva nem láttam, hogy "hegyi angoltanár" de nagyon tetszik, lenyúljuk :) Mi évközben is létezünk: egy nyelviskola vagyunk kb 20 kollégával,  akkreditált nyelvvizsgahelyei vagyunk az Euroexamnek, a TELC-nek és a Kodolányi János Főiskola vizsgarendszerének. Tehát kicsik semmiképpen nem vagyunk (összesen kb 20 nyelvtanár dolgozik velünk) de szerncsére óriásiak sem. A tábor az a munka, ami a legközelebb áll a szívünkhöz. Augusztusban szusszanunk, hogy "na végre vége", de szeptember elején már hiányzik, novemberben élvezettel ülünk be a vágóstúdióba megcsinálni a szokásos kisfilmet, januártól pedig már tábor üzemmódban vagyunk lelkileg :) Kell is, mert januárban már bőven jönnek a jelentkezések.  Június végétől kétlaki a nyelviskola: megy "lent" is a munka, de "fent a hegyen" van a nagy élet.  Egy kicsit külön kaszt a cégen belül a tábori tanárok csapata, annyi élmény köt minket össze. Egyértelműen látszik rajtunk, hogy nem a nyárra verbuválódunk, nem csak pár hétig dolgozunk együtt, hanem együtt töltjük az egész évet munkában és néha a kikapcsolódásban is.

 

 

 

Gyerektabor-kereso: Milyen elvek szerint oktattok? Mennyire kap hangsúlyt a beszédkészség fejlesztése? 

 

Angol a hegyekben: A kommunikatív nyelvoktatás egy nagyon jó bűvszó, sok táborozót lehet vele a piacról nyerni de azért mi ezt szeretnénk árnyalni: igényes nyelvtudás és beszéd nincsen választékos szókincs, helyes, de nem túldimenzionált nyelvtani ismeretek vagy akár kellően tornázott fül nélkül, ami jól és gyorsan érti az idegen nyelvet. Úgy kell az egészet elképzelni, hogy minden készség fontos, de a legfontosabb, sok szempontból, a beszéd: ez az a készség, ami mindenből táplálkozva felteszi a koronát a nyelvudásra. Vannak anyanyelvi kollégáink is, akik nagyon fontos szerepet töltenek be, de azért mi csöndben, halkan, nehogy bárki is észrevegye, kicsit megmosolyogjuk a "nálunk csak anyanyelvi tanárok tanítanak" szövegeket.

 

Gyerektabor-kereso: Mi a különbség az angol junor-senior táborok esetében?

Angol a hegyekben: Sok minden és semmi :) Semmi olyan szempontból, hogy ugyanaz a tanári gárda csinálja, ugyanaz a szemlélet, ugyanakkor különbözik abban, hogy precízen az életkori sajátosságoknak megfelelően van rájuk tervezve a tananyag és a tábori tanári karból nem mindenki kétlaki: van aki különösen jó ott, valaki pedig inkább az idősebbekkel jobb. Én személy szerint teljesen alkalmatlannak tartom magam a fiatalabbakhoz, míg az idősebb korosztály elfogad, kedvel, szeret és vevő az enyhén savas angol humoromra. 

  

Gyerektabor-kereso: Van különbség az angol és a német tábor közt?

 

Angol a hegyekben: Röviden nincs. Hosszabban: a nyelv :) Ugyanaz a helyzet mint a juniornál: az embereket és a szemléletet ugyanaz a csapat adja. Ez egyébként ott bukik le, hogy a németes táborozók és szülők gyakran ugyanazt a pozitív visszajelzést adják mint az angolosok, anélkül, hogy akár tudnának a másik táborról. 

 

Gyerektabor-kereso: Rossz idő esetén mi a terv? Mit tudtok olyankor csinálni?

Angol a hegyekben: Mi azt valljuk, hogy az a probléma, amit a táborozó a tanáron lát, hogy ő problémaként éli meg. Ha esőre áll az idő és mi természetesen viselkedve fapofával vesszük fel a cipőt és indulunk kirándulni, ők is megnyugodnak. Ha esik az eső és mi előveszünk azonnal valamilyen B tervet és máris lehetőség lett a problémából. Ha ez rövid idő, akkor akár egy filmmel is kipipáljuk a problémát. Egyszer volt egy 3 napos esőzés: ilyenkor a vészterv az "oszd meg és uralkodj" elvet követi: minél kisebb csoportokra bontjuk őket mehet a kártyázás, a gyorsan felálított "teaszalon" (németeseknél sajnos nincsen sörbár :)  ahol valamilyen témát beszélnek meg az anyanyelvi tanárral és ehhez hasonló programok. ezeket pörgetve állandóan csinálnak valamit, ami mindig változik.

 Gyerektabor-kereso: Hogy néz ki egy hegyi nyelvtábor? Gyakrabban kimozdultok a természetbe?

Angol a hegyekben: Igen! A sikeres, jól működő, problémamentes tábor egyik kulcsa a túrázás: rengeteg beszélgetésre és egymás megismerésére ad időt, pluszban lefárasztja a táborozókat, így könyebben megy az alvás és jobban megy a tanulás is.

 

Gyerektabor-kereso: Tartotok őszi-tavaszi táborokat is?

Angol a hegyekben: Az angol tábornak van téli kiadása, ez csak azoknak nyitott, akik már táboroztak velünk: nekünk azért hatalmas élmény ez, mert ez egy olyan tábor, ami magától megy jóformán az elejétől a végéig: mindenki ismer már minket, mindenki tudja a sérthetetlen szabályokat és tudja, hol lehet elmenni a végletekig.  Persze mivel mindenki régi, nincs ismerkedési görbe: azonnal magabiztos helyismerettel rendelkező "vagányok" vesznek minket körbe és elég gyakran landolunk mi a hóban vagy leszünk különböző súlyosságú csínytevések áldozatává... :)


 

Gyerektabor-kereso: Van még valami amit szívesen megosztanál a táborról?

Angol a hegyekben: Ebben a táborban mi felnőttek valahol a saját felhőtlen gyerekkorunkat kergetjük és próbáljuk átadni. A nyelvtanítás mellett próbálunk alternatívát nyújtani nekik legalább 1-2 hétre: hegyek, jó levegő, változatos programok, kirándulások, nyelvórák és tanárok, akik az órák után átvedlenek túlkoros tinédzserekké és megpróbálják leplezni, hogy voltaképpen ők a felelős vezetői a tábornak...

Ha pedig a több mint 1000 szülői vélemény közül egyet kellene kiválasztanom, akkor az az alábbi lenne, részben mert egyetemen, angol szakon szakmódszertant tanító szülőtől származik, részben pedig azért mert ráérez a lényegre: "Zseniális profizmus, hozzáértő szeretet: szakmailag és emberileg is nagyon kerek, amit létrehoztatok. A kamaszokkal pedig igazi csodát műveltek!"


A táborról készült videókat itt nézhetitek meg: Kapcsolódó táborok:
Angol a hegyekben
Angol a hegyekben - JUNIOR
Deutsch ist cool