A 2009 óta megrendezett Felfedező táborok szervezője az 1912-ben alapított Magyar Cserkészszövetség. A tábor célja többek közt az, hogy a cserkészmozgalmat országos szinten egyben tartsa,és olyan életravaló fiatalokat neveljen, akik közösségben, másokkal együttműködve képesek a saját világukat az elképzeléseik szerint alakítani. A táborok egyik vezetőjével, Várdai Balázzsal beszélgettünk.

 

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

 

Gyerektabor-kereso: Tipikusan hogy néz ki egy napotok?

Felfedező tábor: A táborunk egyik fő célja, hogy egy hét alatt, minél szorosabbra fűzzük a résztvevők között kialakuló barátságokat. A gyerekeket kisebb csoportokra osztjuk, akik mindent együtt csinálnak, a vezetőjük segítségével. Együtt alszanak a sátorban, együtt mennek zuhanyozni és együtt végzik el a feladataikat. A programokon viszont a tábor együttesen vesz részt, ahol a csoportokat megbontva újabb egységeket rakunk össze, hogy mindenki mindenkivel összeismerkedhessen. Van egy napirendi séma amihez tartjuk magunkat, mert ez a rendszer láthatóan a gyerekeknek is ad egy biztonságot, mert tudják, hogy milyen időhatáraik vannak. A programopk sorrendjét nem áruljuk el a gyerekeknek, lévén jobb a meglepetés. A zászló felvonása és levonása keretezi a napot, ez is azt mutatja a gyerekeknek, hogy az aktív időszak e kettő között van, a többi a pihenésnek van fentartva. A programokat úgy alakítjuk ki, hogy minél több mozgás legyen benne, így az alvásidő betartatása sem szokott gondot okozni. 

Gyerektabor-kereso: Melyik programot szeretik legjobban a táborozók?

Felfedező tábor: A táborozók általábaazokat a programokat szeretik a legjobban, amelyekben teljesen elengedhetik magukat, amikor felszabadíthatják az összes energiájukat, és azzal valamit közös célt elérve, sikerélményt kapnak cserébe. Legyen szó akár sportos, gondolkodós vagy kreatív játékokról. Másrészt pedig azokat, amelyeknek különleges hangulatuk van, ilyen például a tábortűz. A cserkészek ebben nagyon erősek. Sok játék és ének van már a repertoárban, amit a gyerekekek szívesen tanulnak. Általános jelenség, hogy a tábortűz alkalmával megtanult énekeket, mondókákat a következő napokban, akár programok közben is szívesen felidézik.

 

Gyerektabor-kereso: Kell saját sátrat vinni? Erdei sátorozásra milyen sátrat ajánlanátok és miért?

Felfedező tábor: Nem kell saját sátrat hozni, mi biztosítunk akár 10 személyes sátrat is, így a gyerekek közösségben tudnak együtt aludni. Általában nálunk sátraznak először a gyerekek, így figyelünk arra, hogy ezt a kalandot együtt éljék meg. Bár kiesnek a komfort zónájukból, de egy nagy kalandnak élik meg. Minden sátorban ott alszik a gyerekekkel a vezető. Ha valaki mégis hozna, olyan sátrat ajánlunk, ami lepergeti a vizet, és könnyen tisztítható. Ez a két legfontosabb szempont.

 


Gyerektabor-kereso: Van olyan speciális (túra)felszerelés amit egy ilyen tábor megkíván? Esetleg olyasmi ami nem kötelező, de ajánlott?

Felfedező tábor: Mivel a természetben vagyunk, ezért van pár különleges, de nem speciális, felszerelés amire szükség van. Minden tábor előtt elküldünk a szülőknek egy felszerelés listát, így mindenki felkészülve jön. A legfontosabbak: kényelmes, kirándulásra is alkalmas cipő, fejlámpa, hálózsák, izolír, kullancsriasztó, naptej és a sapka.

 

Gyerektabor-kereso: Rossz idő esetén mi a terv? Mit tudtok olyankor csinálni?

Felfedező tábor: A táborban vannak rendezvénysátrak, illetve fedett épületeink, amelyekben eső esetén meg tudunk húzódni. Minden évben készülünk esőtervvel, bár az elmúlt időszakban olyan meleg nyarak voltak, hogy csak ritkán volt rá szükségünk.

 

Gyerektabor-kereso: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Felfedező tábor: A táborozók többsége a táborozás után is felkeres, vagy a legnépszerűbb közösségi oldalon ismerősnek jelöl. Többen rám is szoktak írni, velük szívesen beszélgetek. Volt olyan visszatérő táborozó, akivel sikerült olyan jó kapcsolatot kialakítanunk, hogy már arról is ki kérte a véleményemet, melyik iskolába menjen. Ez már tényleg olyan bizalmi kérdés, amiben ha kikérik a véleményedet, az megtisztelő. Megpróbáltam felnőni a feladathoz, és segíteni a döntésében, de nyilván arra ösztönöztem, hogy olyanoknak kérje ki a véleményét, akik jobb rálátásal bírnak a pályaválasztásra. Én már egy jó pár éve kiléptem a középiskolai rendszerből. :)

 

Gyerektabor-kereso: Milyen elveket próbáltok átadni a gyerekeknek a táborokban? Mire fektettek különösen nagy hangsúlyt?

Felfedező tábor: "Közös érték, közös élmény". Ez a tábor jelmondata. Szeretnénk, ha ezt a kettősséget tapasztalnák nálunk a gyerekek. Azokat az értkeket tartjuk fontosnak, amelyek magát a cserkész mozgalmat is körülveszik. Egyik jó példa erre a sokat hangoztatott, "cselekedve tanulás" módszertan. Amely nem csak tanulmányok elsajátításában segít, hanem a különböző viselkedésformák betanulására, vagy különböző természettel kapcsolatos praktikák elsajátítására. A természet megkedvelése is fontos célunk: rácsodálkozni az élővilágra, megismerni és megtanulni vele együttélni. A másik fontos irány, hogy ez egy nyári tábor, ahova szórakozni jönnek a gyerekek. Ezáltal olyan programokat alakítunk ki, amelyek felejthetetlen élményt nyújtanak. A táborunk különlegessége pedig abban áll, ahogyan ezt a kettőt összehozzuk.

 

Gyerektabor-kereso: Nagykovácsi-Balaton-Tisza tó  Miben különbözik ez a három helyszín?

Felfedező tábor: Az alapelv mind a három helyszínen ugyanaz. Azaz a sátrazós életforma, a természetközeliség és a módszertan, ahogyan a résztvevőkkel foglalkozunk. A különbség abban van, hogy mindegyik táborunkat a helyszíni adottságokhoz igazítottuk. Nagykovácsiban, a cserkészparkban, leginkább a természetközeliség a hangsúlyos. Ott kerülnek a legközelebb a gyerekek a cserkész életmódhoz. A balatoni táborunkban a vízé és a tájé a főszerep, azaz sokat kirándulunk, fürdünk, és próbáljuk minél jobban megismerni azt a vidéket. A Tisza-tónál pedig azt a rengeteg lehetőséget szeretnénk kiaknázni, amely a terület rejt magában. Szeretnénk meglátogatni az Ökocentrumot, sárkányhajózni a tavon, különleges vizieszközöket kipróbálni, biciklizni, részt venni egy különleges éjszakai játékban majd mindezeket filmre venni. 

 

Gyerektabor-kereso: Hogyan utaztok a helyszínekre? Mennyien vesznek részt egy-egy táborban?

Felfedező tábor: A táborok létszáma változó, általában 20-40 között. Mivel két új helszínünk is van, ezért azoknak ez lesz az első próbájuk. Utazni pedig kétféleképpen lehet: a táborozók vagy személyesen oldják meg, vagy igénybe veszik a közös kocsi szolgáltatásunkat.

 

Gyererktabor-kereso: Van még valami amit szívesen megosztanál a táborról?

Felfedező tábor: Azt gondolom, hogy egy különleges táborélményre minden gyereknek szüksége van. Mi ebben szeretnénk segíteni.

 

Kapcsolódó táborok:

Felfedező tábor Nagykovácsi

Felfedező tábor Balaton

Felfedező tábor Tisza-tó