Kecskevilág tábora igazi felüdülés a városi gyerekeknek. Állatokat etethetnek, szalmabálák közt ugrálhatnak, tésztát nyújthatnak, egész nap a réten szaladgálhatnak, mindezt Törökbálinton, Budapesttől csupán néhány kilométerre.  Herczog Anitával, a Kecskevilág alapítójával beszélgettünk.Gyerektábor-kereső: Tipikusan hogyan néz ki egy napotok? Hogyan képzeljük el egy ilyen tanyasi tábort?

Kecskevilág: Reggel rugalmasan kezeljük az érkezést. Mi 7 órakor állunk neki fejni és ez körülbelül fél 9-ig tart, aki közben megérkezik, az beállhat fejni. 9 óráig kérünk mindenkit, hogy érkezzen meg, akkor leülünk reggelizni – tízóraizni, közben megbeszéljük, hogy aznap milyen feladatok, játékok várnak ránk. A délelőttöt általában nagymozgásos játékokkal, feladatokkal töltjük, körülbelül 12 órakor ebédelünk, utána egy kis kézműveskedés következik, majd újból inkább mozgásos játékokat játszunk. Van idő szabad játékra is minden nap, de több az irányított program. Ha nincs nagy meleg begyújtjuk a kemencét és sütünk kenyeret is, nagy melegben inkább vízi pisztoly csatázunk. Minden héten van egy nap, amikor minden gyereknek lehetősége nyílik egy körülbelül fél órás tereplovaglásra. És természetesen minden héten van sajtkészítés is, egy friss natúr sajtot és egy parenyicát is készítünk, amit a hét végén hazavihetnek a gyerekek a családnak.


 


Gyerektábor-kereső: A játékokon, mozgásos feladatokon belül milyen programok vannak?

Kecskevilág: Fejlesztő játéko: Számháború, zsákban ugrálás, kötélhúzás, szöcskefogás, erdei kincs vadászat, puszta sí, bot horgász, óriás hinta, egy héten egyszer lovaglás, de mint említettem, vannak komoly programok, is mint a sajtkészítés, a kecske fejés, etetés, itatás.

Gyerektábor-kereső: Esetleg van valami vizes program is?

Kecskevilág: Ha meleg van, akkor vízi pisztoly csatázunk, tudunk a sózó teknőkbe vizet engedni és ezekben pancsolni, a felfrissüléshez ez is elég.

Gyerektábor-kereső: A gyerekek milyen mértékben vehetnek részt a komolyabb programokban? Gyúrhatnak tésztát, etethetik az állatokat, ill. fejhetnek kecskét saját maguk is?

Kecskevilág: Mindenben részt vehetnek, sőt szeretnénk is ha minden gyerek részt venni. Reggel fejéssel kezdünk, amiben szeretnénk, ha minél többen részt vennének, reggeli után pedig a játékok előtt – közben – után részt veszünk az állatok takarmányának gyűjtésében, finom falatokkal megetetjük a kis gidákat, bocikat, a kis csirkéknek csalánt gyűjtünk. Ebéd előtt pedig segítünk vizet hordani az összes állatnak. A sajtkészítést közösen csináljuk, úgyhogy mindenki saját sajtot készít, amit a hét végén haza is tud vinni, és ha kenyeret is tudunk sütni (nincs nagy kánikula) akkor a gyerekek maguk gyúrják a tésztát, formázzák a cipót és rakják a kemencébe a kenyerüket.
 
Gyerektábor-kereső: A gyerektabor-kereso.hu egyik legnépszerűbb tábora egy hozzátok hasonló, tanyasi tábor a Tisza tónál. Ha nálatok is beindulnak a dolgok, és teltház lenne minden táborotok, tervezitek a turnusok bővítését jövőre?

Kecskevilág: Ezt meglátjuk a nyár végén, hogy hogyan sikerültek a táborok, milyenek a visszajelzések. Egyébként a tervek szerint jövőre lenne legalább 1 – 2 turnus ott alvós igazi nomád tábor, jurtában alvással, pottyantós wc-vel, nomád zuhannyal, éjszakai tábortűzzel, őrséggel, és persze éjszakai túrával. Reméljük lesz erre is igény, mert mi nagyon örülnénk neki.
 

Gyerektábor-kereső: Előfordul, így adja magát a kérdés: rossz idő esetén mi a terv, mit tudtok csinálni?

Kecskevilág: Rossz idő esetén van egy kb 200 nm-es teraszunk ahol sok mindent tudunk csinálni, illetve egy jurta, ahová szintén behúzódhatunk, ha esne az eső. Ilyenkor például kenyeret sütünk, sajtot készítünk, kavicsot festünk, aztán történeteket találunk ki a kavics szereplőkkel, kötélből akadálypályát építünk, diótörő versenyt rendezünk, lufit borotválunk stb.

 


Gyerektábor-kereső: Mit lehet tudni a szervezőkről? Kik vagytok?

Kecskevilág: Herczog Anita vagyok, három gyerekes anyuka, a párommal az első gyermek születése után vágtunk bele a Kecskevilág felépítésébe 4 kecskével. Jelenleg több mint 100 kecskénk, 40 birkánk 50 disznónk, 3 bocink és póni lovunk, csirkéink, kacsáink, libáink, galambjaink és persze kutyáink macskáink lakják a tanyát, amit folyamatosan igyekszünk építgetni – szépítgetni. A tábor szervezés ötlete nem a miénk volt, hanem a vendégeinkké, akik a hétvégi programjainkra, vagy csak úgy ellátogattak hozzánk, mert a gyerekeik szeretnek az állatok közelében lenni, rohangálni a réten, meglesni a sajt készítés titkait, babusgatni a kis állatokat egyszóval tanyasi gyereknek lenni. A gyerekek felügyeletében még egy leendő és nagyon lelkes óvó néni vesz majd részt.


Gyerektábor-kereső: Van valami, amire az eddigi gyereklátogatásokból a legszívesebben emlékszel?

Kecskevilág: Amit a legjobban szeretek mikor a gyerekek rácsodálkoznak, hogy bálákon ugrálni sokkal jobb mint az ugráló vár, hogy a kecskék mennyire jó fejek, és hiába nagyok és még szarvuk is van nem kell tőlük félni, hogy milyen egyszerű sajtot készíteni. Na és persze a sok nevetés. :o))


 

Gyerektábor-kereső: A közeletekben tartja a Korda filmstúdió a gyerektáborait. Ők a Novoteltől, Budapestről hozzák a gyerekeket a táborokba reggelente busszal. Terveztek esetleg a jövőben ilyen jellegű járatot, hogy azok is részt vehessenek, akiknek nincs autójuk? Ill. ha nem Budapestről, akkor esetleg Törökbálintról vagy Érdről a tömegközlekedési pontokból?

Kecskevilág: Egyenlőre nem merült fel igényként, ha lesz rá igény akkor megoldható, hogy hozzuk vigyük a gyerekeket, bár mi nagyon szeretjük, ha a szülő legalább 1-2 alkalommal el tud jönni a gyerekért, mert ha a gyerek meg is mutathatja mind azt amiről mesél, akkor az hatalmas boldogság neki.

Gyerektábor-kereső: Van-e még valami, amit szívesen megemlítenél a táborokról?

Kecskevilág: Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek nem hozhatnak magukkal telefont! Ha bárkinek gondja van, minket elér telefonon és természetesen mi is fel tudjuk hívni a szülőket bármilyen probléma esetén, de ha a gyereknél telefon van, akkor azon akar majd játszani, és persze a többiek is. A virtuális világ túl sok ingerrel árasztja el őket, szeretnénk, ha erre az egy hétre el felejtenék a telefon és egyéb kütyü nyomkodását. Jó eséllyel estére olyan fáradtak lesznek, hogy csak ágyba kell rakni őket fürdés után. Lesz értelme a fürdésnek is minden nap, egész biztos, és senki ne a legszebb ruháit hozza, a lányok is inkább nadrágban, mint szoknyában, és kényelmes cipőben jöjjenek.Bár a szervezőknek ez lesz az első ilyen táboruk, már bőven rendelkeznek tapasztalattal a gyerekek szórakoztatását illetően. Rengeteg osztálykirándulásban volt már részük, egyre több osztály keresi meg őket, hogy bepillantást nyerhessenek az igazi vidéki életbe Budapesttől csupán 15 km-re. Őszintén kívánunk a szervezőknek sok sikert, a táborozóknak pedig élményekben gazdag nyaralást!


Kapcsolódó tábor:
Kecskevilág napközis tábor