A kerekerdő táborai minden természetkedvelő álma: hajnali csillagászat, patakban fürdés, fára mászás, kirándulások, éjjeli túrázások... Mindez csodás környezetben a Bakonyban. Az alábbiakban bár első látásra kicsit hosszú, ám annál érdekesebb interjút olvashattok a tábor vezetőjével, Malatinszky Dáviddal.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

Gyerektábor-kereső: Tipikusan hogy néz ki egy napotok?

Kerekerdő: Egy átlagos reggelen a gyerekek népdalénekre és furulyaszóra ébrednek. A korán kelők, akik már a Nap első melegére kibújnak sátraikból, jógával köszönthetik a reggelt, és mesét hallgathatnak a Varázskönyvből. A reggeli 8 órára készül el, majd mosdás, fogmosás és összepakolás után a gyerekek kirándulni mennek 9 óra körül. A kirándulások egy táborozó („kissün”) számára minden nap más tématerületet ölelnek fel, legyen az növény- vagy állatismeret, csillagászat, ásvány- és őslénytan, néprajz vagy éppen találmányok és kísérleti fizika. A délelőtt folyamán egyszer tízóraiznak a gyerekek, a táborba pedig délután 2 órakor érkeznek vissza, ahol két fogásos meleg ebéd várja őket. Egy rövid pihenőt követően indulnak a délutáni játékok. Ilyenkor az egész tábor együtt játszik valamilyen csapatjátékot, majd késő délután, az uzsonnát követően a gyerekek a délelőtti csoportbeosztásuk („süncsaládjaik”) szerint vidám műsort készítenek az aznap látottakról és hallottakról. Vacsora után, a tábortűz körül bemutatják a többi táborozónak ezeket az előadásokat. Az estét az önkénteseink (a „nagysünök”) által eljátszott keretmese epizód, és közös népdaléneklés zárja este 8 és 9 óra között. Az aznapi csillagász csapat ilyenkor indul el, hogy egy nagytávcső segítségével ismerkedjen a nyári égbolttal.Gyerektábor-kereső: Melyik programot szeretik legjobban a táborozók?

Kerekerdő: Mindenki mást szeret, de az avatás, a bioháború, a barbárdinnye és a licit mindig osztatlan sikert arat. Az utóbbi alkalmával a gyerekek a szervezők által készített ajándékokra, tábori „ereklyékre” licitálhatnak a tudásuk alapján szerzett pontokkal.


Gyerektábor-kereső: Kell saját sátrat vinni? Erdei sátorozásra milyen sátrat ajánlanátok és miért?

Kerekerdő: Alapvetően mindenkinek biztosítunk az időjárás viszontagságainak ellenálló sátrat, amelyekbe kettesével-hármasával osztjuk be a gyerekeket, igényeik szerint. Természetesen lehet hozni saját sátrat is, ebben az esetben a duplafalú, teljesen vízhatlan, impregnálóval kezelt, ún. iglu sátrakat ajánljuk. Ezeknek könnyű a szállítása, a felállítása, alakjuknál fogva jól ellenállnak a szélnek, és a dupla falnak köszönhetően többnapos esőben sem áznak be.


Gyerektábor-kereső: Van olyan speciális (túra) felszerelés, amit egy ilyen tábor megkíván? Esetleg olyasmi, ami nem kötelező, de ajánlott?

Kerekerdő: Minden jelentkezőnket ellátjuk egy megszívlelendő CUCC-Listával, amely a legfontosabb táborozási kellékeket és azok jellemzőit sorolja fel (letölthető a honlapunkról is). Fontos a bejáratott, kényelmes, zárt túracipő, a teljesen vízhatlan esőkabát, a meleg hálózsák és a zseblámpa. Saját fényképezőgépet, távcsövet, helyi térképet és iránytűt is hozhatnak a táborozók, lehetőleg mindent egy nagy hátizsákban. A pakolásnál érdemes szem előtt tartani, hogy a gurulós bőrönd csak a pályaudvarig kényelmes viselet.


Gyerektábor-kereső: Rossz idő esetén mi a terv? Mit tudtok olyankor csinálni?

Kerekerdő: Ez a rossz idő „mértékétől” függ. Zuhogó esőben természetesen nem indulunk el a táborból, hanem a külön erre a célra felállított közösségi sátrakban tartunk kézműveskedést, meseolvasást és mikroszkópozást, vagy körben állós játékokat játszunk. Az idő enyhülésével pedig felkerekedünk, és kirándulunk egyet, ha még van idő ebédig.

Gyerektábor-kereső: Milyen elveket próbáltok átadni a gyerekeknek a táborokban? Mire fektettek különösen nagy hangsúlyt? 
(pl. "Ne hagyj nyomot" elv, szelektív hulladékgyűjtés, természeti erőforrásokkal történő takarékoskodás, stb.)

Kerekerdő: A fiatalabb korosztálynak (kistábor) elsősorban azt próbáljuk szemléltetni, hogy elektronikai eszközeinket hátrahagyva is izgalmas a világ, hogy a városi zajok hiányában mennyi mindent lehet hallani, hogy természetes környezetünk szép, megnyugtató, ám egyúttal törékeny egység is. Célunk a gyerekek belső kíváncsiságának felkeltése a természet megismerése iránt.

Az idősebbek számára (nagytábor) fontosnak tartjuk többek között az önálló kérdésfeltevés és kételkedés képességét erősíteni: bármilyen információhoz is jutnak, lehetőleg próbálják annak hitelét ellenőrizni a rendelkezésükre álló tudás alapján. Bemutatjuk nekik szituációs játékokon, csapatfeladatokon keresztül, hogy a környezetünkkel való fenntartható együttélés egy komplex probléma, ahol semmi sem fekete vagy fehér.Gyerektábor-kereső: Mióta csináljátok a táborokat? Tudnál pár szót írni a szervező egyesületről?

Kerekerdő: Az első ilyen jellegű nomád sátortábort 1986-ban szervezték, ennek és az ezt követő táboroknak a táborozói pedig évekkel később létrehozták a Kerekerdő Egyesületet 1999-ben. Ezen a néven tehát 1999 óta szervezzük természetismereti táborainkat, 2017-ben 18. alkalommal. A Kerekerdő Egyesületben kizárólag önkéntesek dolgoznak, ezért is lehetséges, hogy táborainkban önköltségi áron vehetnek részt a gyerekek.
Gyerektábor-kereső: Mi a különbség a kistábor és a nagytábor közt?

Kerekerdő: A két tábor között alapvető különbség, hogy más életkori osztályoknak ajánljuk őket: a kistáborba 7–13 éves általános iskolásokat, a nagytáborba pedig 12–17 éves ifjú kutatókat várunk. Ez azonban csak egyetlen részlet, a két tábor kicsit a programjában is eltér. A kistáborban a gyerekek elsősorban ismerkednek a természettel, minden nap más tudományterületen kalandozva. A túrák is rövidebbek, több a „szaladgálós” játék.

A nagytáborban ugyanakkor a táborozók maguk választhatnak szakterületet két-három napra, ilyenkor jobban elmélyedhetnek az adott témában, kisebb projektekben vesznek részt (vízminőség-vizsgálat, napóra építés). Napközben, a kirándulásokon nagyobb távokat is megtesznek, a délutáni palettán pedig több a „gondolkodós” (például evolúciós, telepes) játék. A két tábornak, bár több ponton eltérnek egymástól, különleges kapcsolata van: a kistáborból kiemelkedő, legérdeklődőbb gyerekeket ünnepélyes keretek között a nagytábor tagjai közé avatjuk, amely egy meghitt pillanat minden kistábor végén.
Gyerektábor-kereső: Hogyan utaztok a helyszínre? Mennyien vesznek részt egy-egy táborban?

Kerekerdő: A tábor helyszínére tömegközlekedéssel utazunk, budapesti indulással, az utolsó pár kilométert a legközelebbi településről gyalog tesszük meg. Ezen az utolsó szakaszon a gyerekek csomagjait személyautóval szállítjuk a táborhelyre.

A táborok létszáma viszonylag családias, így jobban oda tudunk figyelni egymásra és az esetleges egyéni igényekre is. Egy átlagos kistábor 40–50 táborozót számlál, míg egy nagytáborba ennél kevesebben, 20–30-an szoktak bekerülni.


Gyerektábor-kereső: Mindig ugyanott táboroztok, vagy évről-évre változik a helyszín?

Kerekerdő: Minden évben másik helyszínen táborozunk. Fontosnak tartjuk, hogy a velünk táborozó gyerekek minél több hazai tájra eljussanak, kicsit jobban megismerve ezzel az ország tájegységeit, falvait, lakóit és a környékre jellemző erdei élővilágot. A változatos középhegységi helyszínek bemutatásán keresztül az ember és a táj törékeny kapcsolatáról is pontosabb képet tudunk nekik festeni. Táborhelyeink kiválasztásakor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a tíz napot a civilizáció zavaró hatásaitól (autók zúgása, fényszennyezés) lehetőleg távol, természetes vízfolyás (patak, forrás) közelében tölthessük, ahol a természet egyensúlyába csak a legszükségesebb mértékben avatkozunk be (sátorverés, konyhaásás).
Gyerektábor-kereső: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Kerekerdő: Az első táborom volt talán a legemlékezetesebb 9 évesen, ahol a csillagász elmagyarázta, mit érezhetnek a (képzeletbeli) kétdimenziós teremtmények, amikor egy dimenzión kívüli lény (én) megszólítja őket. Emlékszem még abból a táborból egy undok kislányra, aki azóta a feleségem.


Gyerektábor-kereső: Van még valami, amit szívesen megosztanál a táborról?

Kerekerdő: Az a tapasztalatunk, hogy a gyerekek nagyon gyorsan hozzászoknak a Kerekerdő tábor varázslatos légköréhez, és rengeteg új élménnyel gazdagodva térnek haza, amit azután a következő táborig mesélnek szüleiknek, rokonaiknak, osztálytársaiknak. Ezeknek a jó élményeknek a közös felelevenítésére évközben több programot is szervezünk. Novemberben egy délutáni tábortalálkozó alkalmával, decemberben pedig egy háromnapos (ottalvós) Mikulás-kiránduláson hozzuk újra össze a táborlakókat. Ezeken felül tavasszal is tartunk két-három programot (barlangászat, piknik, csillagles), ahová sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, gyerekeket és szüleiket egyaránt.

 

Kapcsolódó táborok: Kerekerdő nyári tábor