A Tolkien gyerektábor harmadik éve, míg "Nagytestvére" már 2002 óta várja a Gyűrűk ura és a Hobbit rajongóit. Az egyhetes táborok ideje alatt a gyerekek kilépnek hétköznapi szerepükből és egy hétre Középfölde lakóivá válnak. A szerepjáték tábor azokat is várja, akik még nem ismerik a Gyűrűk urát, vagy csak egy jó kalandtábort keresnek. A tábor egyik szervezőjével, Csuzdi Gerdával beszélgettünk.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

 

Mi az a szerepjáték?

A szerepjáték (angolul: role-playing game; RPG) egy olyan társasjáték, amelyben a játékosok verbális úton alakítanak egy közösen elképzelt fantáziavilágot, ahol a játék menete sokban emlékeztet egy közösen kitalált könyv vagy film cselekményére. A játékosok ennek az elképzelt világnak egy-egy kitalált szereplőjét, a karaktereket személyesítik meg. A történet alapötletét a mesélő határozza meg, aki a szabályok alapján a játékosok nézeteltéréseit is elbírálja. A mesélő nem egy karakterrel rendelkezik, hanem a játékot és a mellékszereplőket mozgatja és a karakterek számára motivációt, bonyodalmat biztosít. Ezt a játékosok a karakterek ismereteit felhasználva igyekeznek megoldani.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Gyerektábor-kereső: Tipikusan hogyan néz ki egy napotok? Hogyan képzeljük el egy szerepjáték tábort?


Tolkien gyerektábor: A mi táborunk nem a klasszikus értelemben vett szerepjáték tábor, inkább nevezném kalandtábornak, ahol a  programokat egy keretmesébe illesztjük. A táborozók érkezés után előbb a szervezőkkel és egymással ismerkednek,majd ezután egy-egy nép képviselőjeként élik meg az eseményeket, miközben a játékokon keresztül  van lehetőségük alakítani a történeten. A képzelet mellett azonban fontos szerepet kap a kreativitás és a közösség is. A délelőttöket a gyerekek műhelyfoglalkozásokon töltik, ahol valamilyen alkotó folyamatban vesznek részt (kézműves, drámafoglalkozás, kalandor és harcos műhelyünk is van), délután pedig kis közösségekbe, családokba rendeződve igyekszünk őket segíteni az egymásra és a történetre hangolódásban. Mindezek mellett több klasszikus tábori programunk is van, mint a tábortűz, közös éneklések, reggeli torna és éjjeli őrség.


Gyerektábor-kereső: A táborotok keretmeséjéről tudnál mesélni?

Tolkien gyerektábor: Idei  kerettörténetünk Rohanban játszódik, Középfölde negyedkorának elején, egy apró faluban Vasudvard közelében. A falucska a Gyűrűháború során kiváló hősiességgel állt ellen Saruman hadainak, és utolsó emberig küzdve tartották vissza az orkokat a Déli úttól. A harcok befejeztével a maroknyi túlélő visszatért lerombolt otthonába, hogy újjáépítve azt, új életet kezdjenek őseik birtokain. A csata tízedik évfordulóján Lothíriel és háza népe, valamint a környező földek lakói összegyűltek, hogy egy több napos ünnepély keretében hajtsanak fejet az elesett hősök emléke előtt, és segítsenek, mindenki a maga módján, újra felvirágoztatni Pázsafőt.
Gyerektábor-kereső: Aki még nem járt szerepjátéktáborban, de érdekli a téma mire számíthat? Érdemes neki is eljönnie?

Tolkien gyerektábor: Természetesen, a szerepjáték ugyanis nem központi eleme a tábornak. A gyerekeknek van lehetőségük egy-egy konkrét szerepet magukra ölteni, de ezt senkinek nem tesszük kötelezővé, ez csak színesíti az élményt. A sokféle program önmagában is rengeteg új kalandot rejt.


Gyerektábor-kereső: Mi a különbség a kétféle Tolkien tábor között?

Tolkien gyerektábor: A Magyar Tolkien társaság gyerektábora elsősorban a 7-14 éves korosztálynak szól (testvérek esetén volt már rá példa, hogy korengedményt tettünk), míg a "nagytábor" inkább a középiskolásoknak, illetve idősebbeknek kínál programokat, és az átlagéletkor is magasabb. Mindkét tábor a hirdetett korcsoport ízléséhez igyekszik igazítani a programjait. A táborok  kerettörténete eltérő, sőt, évről-évre változik, az adott évi szervezőcsapat elhatározása szerint. Közös pont, hogy a helyszín Középfölde, ahol A Gyűrűk Ura és a Hobbit is játszódik. A programok struktúrája  is azon múlik, mit vállal be a szervezőcsapat.


Gyerektábor-kereső: Rossz idő esetén mi a terv, mit tudtok csinálni?


Tolkien-gyerektábor: A táborhelyet igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy eső esetén se csak a négy falat nézhessük, ehhez mérten pedig fedett közösségi térben megvalósítható esőprogrammal is készülünk, mint pl. kvízjátékok vagy táncest.


Gyerektábor-kereső: Mit lehet tudni a szervezőkről? Kik vagytok?

Tolkien gyerektábor: Mindkét tábor szervezői lelkes önkéntesek, akiknek  az a szándékuk, hogy  megismertessék Középfölde világát azokkal, akik nyitottak rá, mindezt  azon értékek átadása mellett, amelyeket Tolkien maga is fontosnak tartott (például a természet szépsége, a művészetek és a régi korok emlékének tisztelete, az alkotó, teremtő szellemiség, az emberek bajtársiassága és környezetük iránt érzett felelőssége). Sokan vagyunk, sokféle háttérrel: középiskolások, egyetemisták, informatikusok, pedagógusok. Az  előkészítési időszakban nagy gondot fordítunk arra, hogy a szervezőkből tényleg ütőképes csapatot  kovácsoljunk, és összehangoltan tudjunk dolgozni azon, hogy a táborozóink jól érezzék magukat.

Gyerektábor-kereső: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?


Tolkien gyerektábor: Legtöbb emléket a nagytáborból őrzöm, ahol szervezőként és táborozóként is részt vettem már. Nehéz egyetlen dolgot kiemelni  egy olyan sorozatból,  ami meghatározta az egész életem, de talán a 2011-es haradi csapatomra emlékezem legszívesebben. A gyerektáborból az utolsó esti lakomák voltak a leghangulatosabbak, amikor kézzel-lábbal, fáklyafénynél ettük a gyümölcsöket és a rántott finomságokat.


Gyerektábor-kereső: Van még valami amit szívesen megosztanál a táborokról?

Tolkien gyerektábor: Azoknak ajánlom a táborainkat, akik elég nyitottak a mesékre, szeretnek játszani, és be tudják tartani a szabályokat. Ha mindez együtt van, akkor olyan élményt tudunk nyújtani cserébe, amit nehéz lesz elfelejteni.
A nyári táborok mellett a Magyar Tolkien társaság minden évben van szervez tavaszi és egy őszi találkozót is. Aki lemaradna a nyári táborról, vagy csak szeretne megismerkedni a csapattal, mielőtt belevág az egyhetes kalandba, érdemes figyelni oldalunkat, ahol az őszi és tavaszi táborokat is feltüntetjük majd.
Köszönjük a beszélgetést, kalandokban és élményekben gazdag tábrozást kívánunk!

Kapcsolódó táborok:
Kalandozások Középföldén - A Hősök Ünnepe
Tolkien nyári gyerektábor - Öregdombi vigasság