A Nagyonnyár táborokat a püspökladányi Karacs Ferenc gimnázium tanárai szervezik évek óta. A bentlakásos táborba 10 éven felüli diákokat várnak, az elszállásolársról és étkezésről a gimnázium kollégiuma gondoskodik. A Nagyonnyár táborok kínálatában jelenleg 8 tábort találunk.
Az egyik főszervezőt, Hegedűs Tibort kérdeztük a részletekről.

Mi ez?

Az "Interjú a táborszervezőkkel" cikk sorozatban, a táborok szervezőivel készült beszélgetéseket mutatjuk be. Az elkészült interjúk bővebb képet festenek a táborokról és a táborszervezőkről egyaránt.

 

Gyerektábor-kereső: Tipikusan hogy néz ki egy napotok?

Nagyonnyár: Természetesen van napirend, de a programokat a nyári szünet hangulatához igazítjuk. Nem kelünk túl korán, de pl. tartunk reggeli tornát játékos formában. A programokon való részvételt nem erőltetjük, az érdeklődők más, párhuzamosan futó szaktáborba is betekinthetnek. A délelőtti és délutáni programok is a szakterülethez igazodnak, igyekszünk számukra élményszerűvé, emlékezetessé tenni a részvételt. A szakmai programok oldására a tábor időtartama alatt néhányszor egyéb, szabadidős tevékenységeket is szervezünk, pl. strand, kirándulás, számháború, a debreceni Agora, kerékpártúra. Az étkezés napi háromszori, de minden nap kapnak a gyerekek friss gyümölcsöt, ásványvizet is. Természetesen figyelembe veszünk speciális étkezési igényeket, de erről egyeztetni kell a tábor vezetőivel.

 

Nagyonnyár tábor

 Gyerektábor-kereső:  Milyen programlehetőségek és játékok állnak rendelkezésre?

Nagyonnyár: Minden szaktábornak tematikus programja van, pl. a természet-tudós táborban kísérletek megtekintése, a makettes táborban dioráma-készítés, a tánctáborban koreográfia készítése, a zsarutáborban pl. helyszínelés, igazoltatás, sebességmérés,  a rajztáborban rajzfilmkészítés, festés, a korábban már említett egyéb, közös programokkal. Az All-in („mindent bele”) táborunkban klasszikus tábori élményt nyújtunk, itt találni a legtöbb közösségi és önismereti játékot, vetélkedőt. Minden napra gondoskodunk a szabadidőről, amelyben lehetőség nyílik az iskola sportudvarának használatára, kosarazásra, focira, vannak társasjátékaink, s van 25 kerékpárunk. Tervezünk karaoke-t, s lehet használni a wifit is.

Nagyonnyár táborGyerektábor-kereső:  Ahogy említetted is, rengeteg féle tábor van a kínálatban. Melyek a legnépszerűbb táboraitok?

Nagyonnyár: A rajzfilmes tábornak már több éves hagyománya van, s nagyon népszerű, több résztvevő évek óta visszajár. A többi táborral az idén bővítettük a kínálatot, amikben sokszínű kínálatot nyújtunk a résztvevőknek.Gyerektábor-kereső: A képek alapján igazi élményekkel teli táborokat tartotok. Nem kérdés, hogy ezt a dinamikát a tánctáborban talán a legkönnyebb fenntartani. Mi a helyzet például a festőtáborral, ott mindezt hogy tudjátok megvalósítani?

Nagyonnyár: A táborokat évtizedes tapasztalattal rendelkező művészek, szakképzett tanárok, illetve pl. a tánctábort született kubai profi táncos tartja, aki nem csak a táncokkal fogja megismertetni a gyerekeket, hanem a kubai hagyományokkal, szokásokkal is foglakoznak majd, pl. főznek különböző ételeket. A festő, grafikus és rajzfilmes táborokat pedig olyan művészek tartják, akik régóta tagjai a Magyar Alkotóművészek Egyesületének is. A foglalkozást tartók személyisége is garancia a dinamikus programokra.

Nagyonnyár táborGyerektábor-kereső:  Az ilyen típusú táborok országos szinten is egyedülállóak. Honnan jött az ötlet?

Nagyonnyár: Gyakorló pedagógusként, osztályfőnökként, szülőként is megfelelő tapasztalatokkal rendelkezünk arról, hogy nyáron nagyon sok szülő, nem tud értelmes, de mégis szórakoztató, érdekes időtöltést találni a gyermekének, akik így leginkább unatkozással, számítógépezéssel töltik a szabad idejüket legtöbbször bent, a szobában. A mi programkínálatunk érdekes, élvezetes, színes, tekintettel vagyunk az életkori sajátosságokra és a gyerekek széles körű érdeklődésére is.Gyerektábor-kereső: Mint említetted a táborszervezők mind pedagógusok. Honnan van még bennetek erő a nyári táborokban is gyerekekkel foglalkozni?

Nagyonnyár: Már említettük, középiskolai tanárok vagyunk, akik egyben szülők is, akik ismerik a gyereknevelés problémáit, és segíteni akarunk a gyerekek nyári programjának megtervezésében, megszervezésében. Saját gyerekeink nagyrészt már nagyok, így az időnk is megengedi az ilyen jellegű táborszervezést, így tulajdonképpen azzal foglalkozunk, amihez értünk, és amit szeretünk.

Nagyonnyár tábor


Gyerektábor-kereső:  Mennyit vagytok egy nap a szabadban? Van valami "vizes" program?

Nagyonnyár tábor: Sokat vagyunk a szabadban annak ellenére, hogy programjaink egy része benti feltételeket igényel, de a jó idő, a környék nevezetességei lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy megismertessük ezeket is a gyerekekkel. Szép strandunk, gyógyfürdőnk van gyerekmedencével, sportcsarnok különböző pályákkal, közel van a Hortobágy, Debrecen, Nádudvar, ahol számtalan látnivaló kínál kinti programot.

Nagyonnyár táborGyerektábor-kereső: Bármikor előfordulhat rossz idő. Ilyenkor mi a terv? Mivel helyettesítitek a szabadtéri programokat?

Nagyonnyár: Erre is van tervünk. A középiskola épülete, az ifjúsági ház, a művelődési központ helyiségei, programjai szabadon látogathatók, egy-egy esős napot ezeken a helyeken is el lehet tölteni, illetve a tematikánk is úgy épül fel, hogy változtatható az időjárás függvényében. Rossz idő esetén a benti tevékenységeket tartjuk meg, a szabad téri programokat átütemezzük.Gyerektábor-kereső: Végezetül, a kérdés, amit minden táborszervezőnek felteszünk: Mi volt számodra eddig az elmúlt táborok legkedvesebb pillanata, amire a legszívesebben emlékszel?

Nagyonnyár: Aki már szervezett jó tábort, az tudja, milyen nagyszerű érzés olyan gyerekektől elbúcsúzni, akik jól érezték magukat, s emlékekkel gazdagodva utaznak haza, s megkérdezik, jövőre is lesz-e tábor.

A Nagyonnyár táborok kínálatában zsaru tábor, természet-tudós vagy kubai táncos tábor is szerepel. Aki szeretne egy élménygazdag,  szórakoztató tábort , annak itt a helye! 
Kapcsolódó táborok: