Ifjúsági Csillagásztábor
Ifjúsági Csillagásztábor
Tábor típusa
Bentlakásos
Cím
HUMagyarország 4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.
Kategóriák
Címkék
Weboldal linkje
Facebook oldal linkje
Email
Telefonszám
+36203976640
Bentlakásos ár
45 000 Ft
Fizetési mód
Készpénz, Banki átutalás
Ajánlott életkor
14-18
Turnusok
A tábor szervezője még nem adott meg erre az évre turnusokat
Kedvencekhez adomVoltam itt, értékelem A szervező bemutatkozik
Bemutatkozás
A tábor szervezője még nem töltött fel bemutatkozást. Nyomd meg a gombot, ha szeretnéd megismerni kik fognak vigyázni a gyerekekre a táborban! Bemutatkozás kérése
Leírás
Idei ifjúsági táborunkat a Hortobágyi Nemzeti Park Fecskeház erdei házban tartjuk, július 11-16. között, a 14-19 éves korosztály számára a Fény Nemzetközi Évében.


A nyári tábor során elsősorban gyakorlati foglalkozásokat tartunk, az észlelőmunkához szükséges tudnivalókkal ismertetjük meg a fiatalokat. Észlelési lehetőség a Hortobágyi Csillagda 14 cm-es apokromatikus refraktorával, az MCSE távcsöveivel, illetve saját, magatokkal hozott távcsövekkel, binokulárokkal. Megismerkedünk a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkkal, a régió csillagmondáival, ellátogatunk Debrecenbe, ahol felkeressük a nemrég megnyitott Agóra Tudományos Élményközpontot és az ATOMKI-t. Megismerkedünk a Magnitúdó Csillagászati Egyesület tevékenységével is.

A Tejút a Hortobágy fölött (Kolláth Zoltán felvétele).
A Tejút a Hortobágy fölött (Kolláth Zoltán felvétele).
Szállás, étkezés:

A Hortobágyi Nemzeti Parki Igazgatóság “Fecskeház” Erdei Iskola és Ifjúsági Szállásán, új építésű épületben, 2-4 ágyas szobákban. Napi háromszori étkezést biztosítunk.

Ki szervezi?

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE, az ország legnagyobb csillagászati szervezete) és a Magosfa Alapítvány (környezeti neveléssel és ökoturizmussal foglalkozik). A tábort az MCSE szakcsoportvezetői és észlelő amatőrcsillagászai vezetik.

A komoly megfigyelői munkássággal, és rengeteg tapasztalattal rendelkező fiatal oktatók biztos garanciát adnak, hogy a lehető legmélyebben megismerkedhess a világűr és a csillagos ég rejtelmeivel!

Mit fogunk csinálni?

Nagy és még nagyobb távcsövekkel csillagászkodunk!
Megnézzük a Hold hatalmas, teraszos falú krátereit és a holdtengerek alján futó rianásokat…
A Vénusz hatalmas sarlóját és a Szaturnusz gyűrűjét és felhősávjait…
Sziporkázó színes kettőscsillagokat…
A bársonyfekete égen ékszerdobozként tündöklő nyílt csillaghalmazokat…
Világító csillagközi gázködök kusza fodrait, és a beléjük harapó sötét porködök sziluettjeit…
Kozmikus füstkarikaként holt csillagok körül táguló planetáris ködöket…
Távoli csillagvárosokat, spirálgalaxisokat…
Nem utolsó sorban – alaposan megismerkedünk az éjszakai égbolt csillagképeivel, és csillaglegendáival!
A Fecskeház Erdei Iskola lesz otthonunk a csillagásztábor ideje alatt.
A Fecskeház Erdei Iskola lesz otthonunk a csillagásztábor ideje alatt.


Milyen lesz egy tábori nap?

A táborban a szervezők biztosítják a csillagászati távcsöveket, de Te is hozd le saját távcsövedet! A Fecskeház csillagvizsgálóját is használhatjuk. A távcsöveket kis csoportokban, egy-egy felnőtt oktató felügyelete alatt használhatjátok. Ő alaposan meg fog tanítani a távcső kezelésére: A végére már önállóan is fogjátok tudni használni a műszereket, és egyedül beállítjátok az égitesteket!

A távcső mellett le fogjuk rajzolni a látottakat, lehetőség lesz webkamerás bolygófotók és vezetett asztrofotók készítésére is!

Nappal izgalmas előadások során megismerheted a látott égitestek szerkezetét, megfigyelésük módszereit. Az éjszakai rajzokat közösen kidolgozzuk, megmutatjuk, hogyan lesz az éjszakai skiccből látványos csillagászati rajz! Lesznek kiscsoportos műhelymunkák is: egy-egy észlelési területen elmélyedve megtanuljuk azonosítani és kiértékelni a látottakat.

Nappal is fogunk távcsövezni! Különleges napszűrőkkel és naptávcsövekkel megnézzük a Nap korongján látszó napfoltokat, napfáklyákat, a napfelszín szemcsézettségét, és a napkitöréseket. Nappali égen fogjuk megkeresni a Vénuszt.

Pihenésképpen kirándulni is fogunk a Hortobágyon.

Szakmai kirándulás során meg fogjuk látogatni a debreceni Atommagkutató Intézetet és a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontot. A tábor végén vetélkedő is lesz, szakmai kérdésekkel és kreatív feladatokkal… Utolsó este pedig űrdiszkó!
Videók
hirdetés
Voltál már itt? Értékeld!


0 / minimum 200 karakter
Még nem érkezett értékelés